Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Arbetstidsförkortning för alla måste vara nästa steg

Att förändra samhällets reproducerande och orättvisa strukturer kräver en omfördelningspolitik som tar hänsyn till både makt, tid och kapital”, skriver debattörerna. 
Att förändra samhällets reproducerande och orättvisa strukturer kräver en omfördelningspolitik som tar hänsyn till både makt, tid och kapital”, skriver debattörerna.  Bild: Bild: Erik G SVensson/TT

Dagens ETC

”Rätten till fritid måste återigen bli en politik som Socialdemokraterna och särskilt S-kvinnor driver.”
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Snart samlas S-kvinnor från hela landet till kongress i Karlstad. En av de viktigaste frågorna gäller kortare arbetstid för alla.

Från S-kvinnor i Skåne kommer vi att driva på för en starkare feministisk politik, internationell solidaritet, ökad jämlikhet och en stark gemensamt ägd och finansierad välfärd. För att klara detta krävs fler feministiska reformer kopplade till bland annat arbetsmarknaden.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Arbetstidsförkortning är en sådan viktig reform, generell arbetstidsförkortning är nödvändig och står inte i motsättning till andra viktiga reformer. S-kvinnor måste vara tydliga med att en stark arbetsmarknadspolitik bygger på flera olika delar såsom bland annat rätt till heltid, jämställda löner, individualiserad föräldraförsäkring och förändrad heltidsnorm. S-kvinnor måste därför driva på alla dessa frågor.

Det är dags att arbetarrörelsen och kvinnorörelsen åter tar upp tiden som ett maktbegrepp, både i förhållande till arbetet och i en vidare demokratisk mening. Att förändra samhällets reproducerande och orättvisa strukturer kräver en omfördelningspolitik som tar hänsyn till både makt, tid och kapital.

Dessutom måste rätten till fritid återigen bli en politik som Socialdemokraterna och särskilt det socialdemokratiska kvinnoförbundet driver. Utöver rätten till fritid betyder en kortare arbetstid heltid – och heltidslön – för många i dag deltidsarbetande kvinnor och skulle på så sätt bidra till mer jämställda familjeliv. Det finns därför flera anledningar till att ytterligare en arbetstidsförkortningsreform är både nödvändig och fullt möjlig.

Sveriges senaste stora arbetsmarknadsreform var när 40 timmars arbetsvecka infördes 1973. Den var ett resultat av arbetarrörelsens kamp för omfördelning och frigörelse. Det är nu 44 år sedan. Därefter har vi haft en enorm produktivitetsökning inom de flesta sektorer. En produktivitetsökning som varken har följts av en proportionerlig reallöneökning eller arbetstidsförkortning.

Vi anser därför att det är nödvändigt att S-kvinnors förbundskongress helt ställer sig bakom kravet på en förändrad heltidsnorm till 30 timmar per vecka. Det är på tiden och fullt möjligt. Låt oss göra så.