Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Arbetsmiljöarbete efterlyses i bemanningsbranschen

Ofta låter kundföretagen de bemanningsanställda utföra de mest monotona arbetsuppgifterna, skriver Andre Börvall. Personen på bilden har inget med texten att göra.
Ofta låter kundföretagen de bemanningsanställda utföra de mest monotona arbetsuppgifterna, skriver Andre Börvall. Personen på bilden har inget med texten att göra. Bild: Bild: Claudio Bresciani/TT

Dagens ETC

Bemanningsanställda löper betydligt större risker att skada sig på jobbet. Fackliga aktivisten André Börvall efterlyser arbetsmiljöarbete i en eftersatt bransch, där ingen orkar jobba särskilt länge.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Inhyrd arbetskraft har blivit allt vanligare. Man ser inhyrda på allt från stora företag, till små företag idag. Allt fungerar så länge alla är friska. So far, so good. Men vad händer när någon blir skadad på jobbet? Eller när någon säger ifrån att arbetsmomenten är alltför tunga, eller för riskfyllda för att utföras. När man exempelvis ska upp och springa på ställningar och tak, utan säkerhetsanordningar. Eller att man står och lyfter 40 ton för hand i monotont arbete, varje dag. Oftast är det arbetsuppgifter som kundföretaget har arbetsrotation på för att det är för tungt och monotont för sina egna anställda.

Bemanningsföretagen gömmer sig ofta idag bakom kundföretagen. Många hänvisar till att de minsann inte kan påpeka brister eller kräva nått från kundföretagen, för då anlitar kundföretagen någon annan. Kundföretaget där den anställde skadat sig välkomnar inte längre bemanningsanställda med skador, utan kräver enbart frisk personal. Ofta låter kundföretagen de bemanningsanställda utföra de mest monotona arbetsuppgifterna, vilket gör att bemanningsanställda inte får den rotation som de behöver för avlasta kroppen från det hårda arbetet.

På flera företag har jag hört att argumentet från både kundföretagen och deras fackklubbar är att arbetsrotation får de bemanningsanställda ha på andra kundföretag. Men på de andra kundföretagen låter det likadant. Det är enbart hårt kroppsarbete som gäller. Oftast de arbetsuppgifter som kundföretagets egna anser vara skitgöra, som ingen egentligen vill göra. Så i praktiken så slussas bemanningsanställda mellan tungt monotona arbetsuppgifter som lagerplock, och container-tömning som är ännu värre, på olika företag.

Jag har arbetat fackligt inom bemanningsbranschen i många år och varit runt och pratat med inhyrda, från andra företag och andra städer. Jag har hört mängder av historier från bemanningsanställda i hela landet, från de flesta olika bemanningsföretagen. Och jag får höra samma historier hela tiden, om bristande arbetsmiljö och total frånvaro av rehabilitering. Oddsen att klara av att arbeta 5 år i bemanningsbranschen utan att få en skada relaterad till arbetet är mycket låga. På ett av de större bemanningsföretagen var 40 % av de heltidsanställda i behov av rehabilitering under en och samma dag, och den konstanta sjukfrånvaron var uppe på 25 %. Samtidigt så sitter företaget och säger till de anställda att de är lata som inte kommer till jobbet, och tror inte på deras läkarintyg. De tycker att 25 % är orimligt höga siffror. 

Men tänk efter lite nu. Du lyfter sammanlagt 40 ton i monotona rörelser cirka 1 600–2 200 gånger om dagen, där cirka 20 % av vikten är under knähöjd. Efter varje lyft måste du sträcka armen över axelhöjd för att registrera varan. Detta sker sedan i sådan stress, under ackordspress, att det inte finns tid till att göra korrekta lyft. Vad tror du händer med din kropp?

Av en vän på ett annat bemanningsföretag fick jag höra att han blivit utskälld för att han ska hålla ett tempo som motsvarar 3 gånger hastigheten som kundföretagets anställda håller. Detta då han kostade 3 gånger mer. Annars skulle de bara byta ut honom.

På flera företag är den bedömda risken för en arbetsskada så hög att den inte borde få utföras i den utsträckningen som den görs. Men ändå är inhyrda och utför detta 8 timmar eller mer om dagen.

Valet står för den anställde att jobba sig sjuk, och kanske få bestående skador. Eller bli utbytt och arbetslös. Jag har under mina 5 år i branschen sett allt för många unga friska, vältränade killar och tjejer förvandlas till människor som är så pass skadade, att de inte längre kan arbeta på ett vanligt arbete. 

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.