ETC Örebro
Debatt: Arbetsmarknad inte bättre efter obligatoriska pappamånader
ETC Örebro
Det är utifrån feministiska och socialistiska värderingar som konsekvenserna av en individualiserad föräldraförsäkring kan ifrågasättas, skriver debattören Elvy Wicklund, som svar till Cecilia Lönn Elgstrands (V) debatt i ETC #35.Det är skribenten och inte ETC Örebro som står för åsikten.
Det är utifrån feministiska och socialistiska värderingar som konsekvenserna av en individualiserad föräldraförsäkring kan ifrågasättas, skriver debattören Elvy Wicklund, som svar till Cecilia Lönn Elgstrands (V) debatt i ETC #35.
Det kan knappast ha gått dig förbi att jag i denna fråga inte delar mitt partis åsikter. S-kvinnor, som jag också är medlem i, har drivit frågan om individuell föräldraförsäkring långt innan V fick upp ögonen för den. Jag har stått på barrikaderna för ett jämställt samhälle sedan 1970-talet och det är utifrån mina grundläggande feministiska och socialistiska värderingar som jag ifrågasätter konsekvenserna av en individualiserad föräldraförsäkring. Det är inte att kapitulera för våldsamma mäns diktat. Det är att se verkligheten och stå upp för lågavlönade ensamstående mammor, något jag trodde att V vinnlade sig om att göra.
Det går inte att jämföra arbetslöshetsförsäkringen eller andra sociala försäkringar med föräldraförsäkringen, eftersom den senare inte i första hand är till för föräldrarna – trots namnet – utan för barnet.
Vad grundar du dina påståenden om att män måste tvingas vara hemma med sina barn genom individualisering? Föräldraförsäkringen är mig veterligt redan delad mellan mamman och pappan. Skillnaden är bara att i dag kan en viss andel av dagarna överlåtas till den andra föräldern. Det är denna rätt du vill ta bort, för att testa din hypotes mot verkligheten. Det jag har försökt att framhålla är att politiska förslag som inte är förankrade i verkligheten alltid skadar människor under testperioden. I det här fallet blir barnen försökskaniner.
Kvinnors situation i hemmet och på arbetsmarknaden har inte förbättrats efter införande av obligatoriska pappamånader i föräldraförsäkringen. Tvärtom har löneskillnaderna ökat trots att pappornas föräldraledighet också ökat! Försäkringskassans statistik visar att högavlönade delar mera rättvist. Rätt till heltid utan delade turer, bra barnomsorg dygnet runt och bättre löner och arbetsmiljö i offentlig sektor är nog viktigare för kvinnors försörjning och för jämställdhet också i hemmet.
Sammanfattningsvis: En individualiserad föräldraförsäkring kan möjligen genomföras för sammanboende par, men lämna de ensamstående, oftast lågavlönade, mammorna utanför. Det är nämligen deras barn som annars får betala priset!