Opinion
Debatt: Är ett fängelse rätt ställe att vårda ungdomar på?
Dagens ETC
I slutet av april öppnar SiS Ungdomshem Berga i Helsingborg. Här ska 40 pojkar med psykosocial problematik, pågående kriminalitet eller missbruk placeras. Byggnaden är ett tidigare fängelse.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Den fängelseliknande miljö som nystartade SiS ungdomshem Berga ska inhysa LVU-placerade pojkar i innebär en stigmatisering av ungdomarna och kommer att stärka deras kriminella identitet.
I slutet av april öppnar SiS Ungdomshem Berga i Helsingborg. Här ska 40 pojkar med psykosocial problematik, pågående kriminalitet eller missbruk placeras med stöd av LVU. Det anmärkningsvärda med Berga är att området och byggnaden är ett tidigare fängelse. En av oss har själv suttit där som vuxen.
När vi nu åker förbi huvudingången ser det precis likadant ut som förr – dubbla staket, taggtråd och massiva grindar som fjärrstyrs av personer posterade i en centralvakt. Precis som ett fängelse. Hur tänker man att de placerade ungdomarna inte ska påverkas destruktivt av en sådan miljö?
Statistiken över återfall för ungdomar som placeras på ungdomshem är ingen munter läsning. Runt 80 procent av dem som omhändertagits enligt LVU återfaller i brott. Många av dem kommer i vuxen ålder att avtjäna ett eller flera fängelsestraff.
En av oss artikelförfattare, Jonas Klinteberg, var LVU-placerad som 17-åring och idag är vi glada över att han slapp sitta på en institution som Berga.
Istället hamnade han på ett SiS-hem utan taggtråd, med personal som vägrade låta sig kallas plitar, där de vägrade att ge ungdomarna enhetliga kläder och där de gjorde allt för att ungdomarna inte skulle känna sig som råbarkade kriminella.
Idag har alla SiS ungdomshem en skyldighet att driva skolverksamhet. Så såg det inte ut för tio år sedan. Vi tycker att det är en mycket positiv utveckling att SiS numer verkligen satsar på utbildning då många av de placerade ungdomarna har svaga skolresultat sedan tidigare. Forskning visar också på en tydlig korrelation mellan dålig skolgång med låga eller ofullständiga betyg och en ökad risk att hamna i kriminalitet och missbruk.
Vad som också är viktigt – bland mycket annat – är att inte cementera ungdomarnas kriminella identitet. Men där tycks man inte dela vårt perspektiv då man nu alltså ska inhysa ungdomar i en fängelsebyggnad.
Vi måste ställa oss frågan hur killarna som placeras på Berga kommer att påverkas av den destruktiva fängelsemiljön. Vi är rädda för att många av dem kommer att blomma ut, men inte i den fina bemärkelsen att de växer som människor och får hjälp att komma på rätt bana i livet. Nej, fängelsemiljön kommer att passa deras kriminella identitet perfekt.