Opinion
Debatt: Antirasismen måste in i skolarbetet
Dagens ETC
Skolan är en plats där väldigt många unga och formbara människor med en lång framtid möts, varje dag. Därför är det också en viktig arena för att motverka rasismen som finns i samhället.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Skolan är en plats där väldigt många unga och formbara människor med en lång framtid möts, varje dag. Därför är det också en viktig arena för att motverka rasismen som finns i samhället, skriver Niklas Andersson och Arjumand Aje Carlstein som leder projektet Låt stå.
Valet är över och resultatet har sjunkit in hos de allra flesta. Sällan har ett valresultat diskuterats så mycket. Framför allt har framgångarna för Sverigedemokraterna väckt starka känslor och lett till en storm av analyser kring möjliga förklaringar och vad vi kan göra åt det hela.
Oavsett ståndpunkt i dessa frågor tror vi inom Låt stå att det är viktigt att peka på ett par aspekter som ofta glöms bort.
För det första är det inte särskilt fruktbart att utpeka enskilda väljare utifrån föreställningen att de är rasister; som om det vore ett konstant läge. Rasism är snarare något som görs och som i ackumulerad form bildar rasistiska strukturer, precis på samma sätt som dessa strukturer också återfinns i individers handlande. Fokus bör ligga på idéerna och praktikerna, snarare än på individerna i sig.
För det andra, eftersom rasism är en djupt rotad struktur som uppstått till följd av flera historiska skeenden, genomsyrar den hela samhället. Det är knappast så att endast 13 procent av befolkningen utför rasism medan resten är ”vaccinerade” mot den. Tvärtom återfinns dessa idéer, tankar och praktiker överallt, i större eller mindre utsträckning. Det finns en anledning till varför personer med ”fel” utseende eller ”fel” namn har svårt att få jobb, bostad eller komma in på krogen. Varje dag, ofta i de små händelserna, blir människor behandlade olika utifrån utseende och vi menar att det är viktigt att förstå dessa processer som vardagliga och ibland osynliga praktiker som vi alla bidrar till, medvetet eller omedvetet.
Det är därför mer angeläget än någonsin att på allvar syna sig själv och sin omgivning, förstå maktordningar och förstå att rasism är ett system som inte kan viftas bort genom att peka på ”de andra” och definiera dessa i motsats till oss själva.
Förändring måste ske, i stort som smått, hos alla. Det finns självklart många vägar att gå, men en väldigt viktig arena är skolan. Det kan ibland låta som ett tröttsamt mantra att skolan ska lösa allt. Men det går inte att komma ifrån att skolan är en plats där väldigt många unga och formbara människor med en lång framtid möts, varje dag.
Därför har PeaceWorks tagit fram ett utbildningskoncept som riktar sig till Sveriges högstadie- och gymnasieskolor. Den bärande idén är ”mycket snack och mycket verkstad”, där båda är lika viktiga. Vi behöver belysa de mönster i samhället som visar på rasismen, men det räcker inte med att bara snacka om rasism. Vi måste också göra något åt det vi ser. Vi menar på allvar att det finns lösningar att finna och att vi inte har tid att vänta.
Snart har den värsta stormen lagt sig. Valet och rasismen kommer förmodligen att förlora sitt nyhetsvärde. Men det innebär tyvärr inte att de rasistiska strukturerna har försvunnit. De ligger där alltjämt som ett tungt ok över Sverige. Just därför är det extra viktigt att alla drar sitt strå till stacken och tar viktiga steg mot ett samhälle där alla, oavsett utseende, kön eller klass, har samma möjligheter och föRutsättningar.
Niklas Andersson och Arjumand Aje Carlstein, projektledare för Låt Stå/PeaceWorks
Låt stå
• ”Låt stå – Antrasism på schemat” är ett projekt som syftar till att skapa ett underlättande verktyg för lärare att använda sig av i arbetet med antirasistiska frågor. Bakom projektet står den ideella fredsröreslens Peaceworks med stöd från Ungdomsstyrelsen och Arvsfonden.
• Läs mer på www.latsta.com