Gaza
Debatt: Amnesty: Omvärlden måste reagera när Israel begår folkmord
Amnestys kampanj i Stockholms tunnelbana.
Dagens ETC
För oss är det djupt oroväckande när svenska politiker reagerar starkare på vår kampanj än på det faktum att palestinier i Gaza förnekas rätten till vatten, mat, vård – och liv.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Den 5 december släppte Amnesty International en rapport som konstaterar att Israel begår folkmord på palestinier i Gaza. Rapporten är ett resultat av nio månaders intensivt utredningsarbete och med hjälp av gedigen insamlad bevisning konstaterar Amnesty att Israel har begått, och fortsätter att begå, folkmord på palestinier i Gaza.
Detta startade efter Israels militära offensiv som inleddes i kölvattnet av de fruktansvärda Hamas-ledda attackerna i södra Israel den 7 oktober 2023. Bevisningen i vår rapport bygger på intervjuer med offer och vittnen, lokala myndigheter i Gaza samt hälso- och sjukvårdspersonal, analys av digitala och visuella bevis samt analys av uttalanden från högt uppsatta tjänstepersoner i den israeliska regeringen, militären och officiella israeliska organ.
Israels agerande har fört Gazas befolkning till randen till kollaps. Den militära offensiven har dödat mer än 44 000 palestinier, varav över 13 300 barn, och skadat mer än 97 000 människor. Hela städer har jämnats med marken och kritisk infrastruktur, jordbruksmark, kulturella och religiösa platser har förstörts. Palestinier nekas medvetet tillgång till de mest basala förnödenheter – mat, vatten, värme, sjukvård.
Som människorättsorganisation är det vårt uppdrag att synliggöra och agera mot grova folkrättsbrott.
Detta är en förödelse som saknar motstycke. Israels brutala och obevekliga angrepp på Gaza har nu pågått i mer än ett år. Ändå finns det fortfarande ingen överenskommelse om eldupphör och inget slut i sikte på det fruktansvärda lidande som utspelar sig framför våra ögon, i realtid.
Det är bakgrunden till att Amnesty Sverige har valt att uppmärksamma Israels pågående folkmord, bland annat genom en kampanj i kollektivtrafiken i Sverige. Som människorättsorganisation är det vårt uppdrag att synliggöra och agera mot grova folkrättsbrott och att påverka beslutsfattare att agera för att upprätthålla internationella åtaganden och skydda civila.
Amnesty International är inte ensamma om att dra slutsatsen att Israel begår folkmord mot palestinier i Gaza. Fler och fler människorättsorganisationer, FN-experter, akademiker och jurister konstaterar att Israel begår handlingar som är förbjudna enligt folkmordskonventionen och att dessa handlingar sker avsiktligen. Det är själva definitionen av folkmord.
I november utfärdade dessutom den internationella brottsmålsdomstolen ICC arresteringsorder för den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu, Israels tidigare försvarsminister Yoav Gallant och ledaren för Hamas, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri (Deif). Samtliga är anklagade för brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser.
Amnesty riktar kritik mot den israeliska staten, och även mot Hamas och andra väpnade grupper för de brott som har begåtts – och fortsätter att begås. Kritiker menar att det kan leda till ökad antisemitism. Men alla israeliska judar ska självklart inte kollektivt skuldbeläggas för hur den israeliska regeringen eller militären agerar. På samma sätt har judar i Sverige inget ansvar för de folkrättsvidriga handlingar som staten Israel begår. De som använder vår rapport för att agera antisemitiskt har gravt missförstått vårt budskap. Vi fördömer all form av antisemitism och ser allvarligt på att det judiska folket blir sammankopplade med staten Israels folkmord.
Vår rapport och våra slutsatser borde fungera som en väckarklocka för det internationella samfundet. Istället ser vi en oroande passivitet och tystnad, inte minst från den svenska regeringen och svenska politiker. Men Sverige har inte bara ett moraliskt ansvar, utan även ett juridiskt ansvar, att förhindra det som nu sker. Sverige har skrivit under Folkmordskonventionen och har därför ett självständigt åtagande att förhindra folkmord, oavsett var i världen det sker. Och stater som fortsätter att förse Israel med vapen riskerar att själva göra sig medskyldiga till folkmord.
Kritiker menar att vår kampanj passerar en gräns och att vi inte ska ta ställning i internationella konflikter. För oss är det djupt oroväckande när politiker reagerar starkare på vår kampanj än det faktum att ett folkmord begås framför världens ögon. Ingen ska få begå folkmord och andra grova folkrättsbrott och gå fri. Straffriheten som pågått i årtionden måste upphöra nu! Kritiker tycker att gränsen går när en kampanj i tunnelbanan talar klarspråk. För Amnesty passeras gränsen när civila förnekas sina mest grundläggande mänskliga rättigheter: rätten till vatten, mat, livsnödvändig vård och liv!
Ämnen i artikeln
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.