Opinion
Debatt: Amazon utnyttjar arbetare – och det verkar inte störa S
Dagens ETC
Amazon öppnar ett stort lager i Eskilstuna. Det här tycker kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, Jimmy Jansson (S), är ”jättepositivt”. Men det finns all anledning att frukta konsekvenserna, skriver Ung vänster i Eskilstuna tillsammans med Gigwatch.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Tidigare i år bekräftades att e-handelsjätten Amazon öppnar ett stort lager i Eskilstuna. Etableringen lovordas av Eskilstunas politiska styre (S-M-C) och ses som en räddningsplanka ut ur den stora arbetslöshet som länge gäckat staden. Men vilken långsiktig betydelse kommer etableringen att få?
Kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, Jimmy Jansson (S), sa i höstas följande angående Amazons ankomst till staden: ”Det här är jättepositivt, jag är både glad och stolt.” Detta låter förvisso hoppingivande, men utifrån erfarenheter från Amazons förehavanden utomlands kan frågan väckas om Janssons odelat positiva hållning verkligen är berättigad.
Från Amazons arbetsplatser runtom i världen kommer vittnesmål om undermåliga, rent inhumana, arbetsförhållanden. Arbetarna övervakas strängt och sätts under enorm press. Enligt The Independent förekommer det att anställda väljer att kissa i plastflaskor framför att gå på toaletten – detta då ett toalettbesök kan minska produktiviteten, något som ger upphov till reprimander från cheferna.
Vidare rapporteras om Amazons försök att motarbeta sina arbetares fackliga organisering. Det har framkommit att storföretagets anställda uppmanas att leta efter misstänkt facklig aktivitet hos sina kollegor, och att anmäla sådan till överordnande.
Vi befarar att Amazon i Sverige kommer anta rollen av ett antifackligt avantgarde, där företaget ideligen kommer förflytta gränserna för vilka arbetsvillkor som kan anses acceptabla. Något som med stor sannolikhet kommer fungera som riktmärke för andra företag. Amazon må nämligen utmärka sig i och med sin explicit antifackliga inställning men det är knappast ovanligt att företag ogillar fackföreningar; detta är de facto en fullt logisk följd av den objektiva, oöverkomliga motsättningen mellan arbetare och kapitalister.
Det finns således inga ”snälla” företag, deras primära mål är alltid att maximera sina vinster. Detta inte nödvändigtvis av ren illvilja, utan på grund av kapitalismens natur – ett företag som inte strävar efter ökad vinst kan inte överleva. Därför kommer det alltid att ligga i företagens intresse att enbart tillgodose arbetarnas allra mest grundläggande behov, nog för att deras produktivitet ska bevaras, för att sedan själva tillvarata mervärdet, vinsten, som arbetet skapar.
Att Jansson med öppna armar välkomnar ett ökänt arbetarfientligt företag är inte underligt, det är snarare ett uttryck för hans partis ideologiska godtrogenhet. Socialdemokraterna, det så kallade arbetarepartiet, tycks ironiskt nog ha svårt att välja sida, arbetarnas eller företagens.
Självfallet kan vi inte veta exakt hur Amazons verksamhet i Sverige kommer att te sig, men det vore naivt att anta att företagets arbetarfientliga agenda – övervakning, extrema prestationskrav och antifacklig inställning – inte i någon form skulle tas i bruk i Sverige. Så, Jansson, och alla S-M-C-politiker med dig, är Amazons etablering verkligen ”jättepositiv”?
////////////////////////////////////////////////////
Ung vänster Eskilstuna
Gigwatch