Opinion
Debatt: Allvarligt läge för kulturen i Göteborg
Dagens ETC
Oron hos Göteborgs konstnärer och kulturutövare är stor och stadens kulturintresserade känner sig uppgivna. Så varför denna behandling av kulturen hos Alliansen? undrar Miljöpartiets Thereze Almström, Thomas Larsson och Johannes Olsson.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Vi har Stora teatern färskt i minnet, Valhallabadet med kulturhistoriska värden som ska rivas är ett öppet sår, framtiden för Drömmarnas kaj hotas och så har vi den nya hyresmodellen som drabbar våra konstnärer på Konstnärernas kollektivverkstad i Sockerbruket. Att stadens hyror ses över är egentligen inget konstigt. Dessutom är turerna kring Konstepidemin mycket olyckliga. Att avtalet ens gick igenom från början är i sig märkligt men det ska inte drabba Konstepidemin idag. Nu blir det så och här står vi med en bedrövlig situation för stadens kulturliv och kulturutövare.
Samtidigt som allt detta sker stod även kulturnämnden för katastrofala nedskärningar. Varför? Jo, Alliansens budget, som staden styrs av, täcker helt enkelt inte kostnaderna för de beslut som stadens styre fattat.
Det fanns till exempel ingen täckning för den administrativa flytt av Stora teatern från kulturförvaltningen till Stadsteater AB som Alliansen lyckades driva igenom. Det saknas 2,4 miljoner och 1,5 miljoner av det underskottet skulle finansieras genom besparingar på uppträdanden på äldreboenden, färre inköp av konst och lägre stöd för stadens konstnärer att söka. Konstnärer som bland annat huserar på just Konstepidemin.
Med Stora teatern blottade Alliansen verkligen sin brist på respekt. Uppdraget som Alliansen gav till kulturnämnden var nämligen inte alls att flytta huvudmannaskapet av Stora teatern till Stadsteater AB, det var helt sonika att bomma igen verksamheten och lägga ut till försäljning. Något som vi i MP, med stöd av V och Fi, tack och lov lyckades stoppa!
Nyligen röstade kommunfullmäktige igenom ett akut tillskott om tio miljoner till kulturnämnden. Pengar som bland annat skulle gå till väktare på stadens bibliotek. Samtidigt som tjänster inte kan tillsättas, kompetensutveckling för förvaltningens personal ska stoppas och att vikarier inte kan tas in vid sjukdom på grund av att det finns ett underskott i budgeten. I en skrivelse varnar facket samtidigt för allvarliga arbetsmiljökonsekvenser för stadens kulturarbetare.
Vi behöver värdera kulturen högre och vi vet att kultur och hälsa går hand i hand. Om något har vi lärt oss det av pandemin. Vi vet att kultur kostar. För precis som vilken it-lösning som helst är den onekligen oumbärlig för stadens medborgare, och konstnärer har, precis som it-konsulten, en hyra att betala, en mage att mätta och kropp att värma.
Vi vet att de sociala effekterna av kultur är enormt viktiga. Även om vi inte alltid kan se kulturens effekter direkt så kan vi faktiskt göra det långsiktigt.
Det är dags att höja kulturens värde och inse att kultur är viktigt för oss alla. Det är dags att göra stadens kulturnämnd till en investerande nämnd för vi bygger vår stad, stärker våra invånare och skapar en hållbar framtid.
Vi i Miljöpartiet är positiva till att offentlig finansiering av kultur sker transparent genom bidrag, istället för att gömmas bakom olika hyreslösningar. Det är dags att skapa förutsättningar för konstnärer och kulturinstitutioner att verka och möta sin publik i stadsrummet. På riktigt.