ETC Göteborg
Debatt: Alla vinner på ett hållbart arbetsliv
ETC Göteborg
Vi är fast beslutna att börja pressa ner sjuktalen inom stadens verksamheter, skriver Ann-Sofie Hermansson och Jonas Attenius.Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.
Under 2018 tar vi krafttag mot ohälsan på Göteborgs Stads arbetsplatser. Sjuktalen är, precis som på många andra håll i landet, för höga. Det är oacceptabelt att våra medarbetare blir sjuka, skadade eller utslitna på jobbet. Särskilt utsatta är kvinnodominerade yrken inom välfärden. Det duger inte. Göteborgs Stad måste – och ska – vara den bästa av arbetsgivare.
Att jobba i vår gemensamma välfärd ska vara stimulerande och stärkande – inte leda till utslitning och utmattning. Ett hållbart arbetsliv för våra medarbetare innebär mer kunskap i våra skolor, färre vikarier i våra förskolor och fler promenader för våra äldre. Därför genomför vi nu ett gediget reformpaket för en bättre arbetsmiljö.
Kärnan i detta reformpaket är de 40 miljoner kronor som vi satsar på att skapa ett hållbart arbetsliv. Detta är en satsning som påbörjades redan 2017 och som nu dubbleras. Olika delar av kommunens verksamhet – såsom förskolor och skolor, socialtjänsten och äldreomsorgen – har sökt om medel för att genomföra innovativa åtgärder för en bättre arbetsmiljö. Det finns massor av klokhet och kreativitet i de åtgärder som nu testas.
Låt oss ge några exempel: I Angered förstärks den lokala socialtjänsten med den mest rutinerade personal som finns tillgänglig i syfte att stärka hela lagets förmåga att handskas med hot. I Majorna-Linné skapas möjligheter för socialsekreterare att arbeta på distans med hjälp av modern teknik och tydlig arbetsledning. I Norra Hisingen satsas det på mentorskap för de lokala skolornas rektorer.
I Askim-Frölunda-Högsbo får personal på fritidshem mer tid till att planera och lägga upp sin verksamhet. I Centrum ska riktad avlastning leda till att äldreomsorgens medarbetare kan ägna mer av sin arbetstid åt att aktivt umgås med de äldre.
Vidare handlar flera åtgärder om att välfärdsarbetare ska få ägna sig åt det de kan bäst. På flera av Göteborgs Stads arbetsplatser lyfts administrativt arbete nu bort från välfärdsarbetarna själva. Med bland annat assisterande tjänster och sekreterarstöd på arbetsplatsen ska socialsekreterare, sjuksköterskor och skolledare avlastas administrativt. På detta sätt höjer vi kvaliteten i välfärden och minskar risken för utslitning bland medarbetare – samtidigt.
Ytterligare några åtgärder handlar om att ta tillvara på kompetensen hos äldre medarbetare för att stötta nyanställda på arbetsplatsen. Det rör sig om att agera mentor åt den nyanlände som aldrig varit på en svensk arbetsplats tidigare, om att låta erfarna pedagoger stötta nya lärare ute på sin första skola eller om att låta äldre hemtjänstpersonal under sina sista år på jobbet fungera som handledare för de som är nya i yrket.
Detta gör att äldre medarbetare orkar arbeta längre, att kompetensförsörjningen stärks samt att det blir enklare att anställa människor med begränsad eller ingen erfarenhet av verksamheten.
Utöver medlen för hållbart arbetsliv gör vi flera andra saker. Vi satsar, i ett första steg, 10 miljoner kr på att sänka heltidsmåttet för nattarbete. Hårt belastade nattarbetare får kortare arbetspass. I ett första steg beräknar vi att vi kan lyckas med en minskning på 40-50 minuter per vecka.
Vi satsar fyra miljoner kr på att stärka stadsdelsnämnderna i arbetet med att genomföra nya planer för en bättre arbetsmiljö. Fokus ligger på äldreomsorg, förskola och IFO-funktionshinder. Ytterligare fyra miljoner satsas på att förstärka de arbetsmiljörelaterade utvecklings- och koordineringsåtgärderna från central nivå.
Vi är fast beslutna att börja pressa ner sjuktalen inom stadens verksamheter. Det reformpaket som vi nu genomför är ett viktigt steg i rätt riktning, men kommer säkert att behöva utökas under kommande år. Våra medarbetare är det viktigaste vi har. Genom att kombinera centrala åtgärder med lokala initiativ vill vi förbättra arbetsmiljöerna i hela staden. Vår vision om det nya Göteborg är en jämlik stad.
Det förutsätter en välfärd i världsklass – och välfärden fungerar inte utan frisk personal. Ett hållbart arbetsliv är en förut-sättning för ett jämlikt Göteborg.
Ann-Sofie Hermansson (S), Kommunstyrelsens ordförande
Jonas Attenius (S), Kommunalråd med personalfrågor