Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Alla vi kommuner måste visa vägen i klimatarbetet

”I Växjö kommun sjönk andelen ekologisk mat mellan 2016 och 2017 och vi har idag cirka 35 procent ekologiskt”, skriver debattören.
”I Växjö kommun sjönk andelen ekologisk mat mellan 2016 och 2017 och vi har idag cirka 35 procent ekologiskt”, skriver debattören. Bild: Bild: Janerik Henriksson/TT

Dagens ETC

”Påverkan på klimat och miljö från kommunernas mat i Europa är stor och kan förändras positivt.”
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Växjö kommun väljer att gå med i Organic cities nätverket för att inspireras att arbeta ännu hårdare med de ekologiska matfrågorna. 8 januari bildades nätverket i Paris och medlemmarna är Paris, Wien, Correns, Seeham, Nürnberg, Porec och Cittá del Bio i Italien. Här finns ambitioner att öka den ekologiska matkonsumtionen bland medborgarna samt att öka den ekologiska matproduktionen lokalt.

Väldigt många människor är idag intresserade av vad de stoppar i sig och fler behöver få tillgång till bra, ekologisk och lokalt framställd mat. För många är det fortfarande en prisfråga. Genom att kommuner och regioner ökar sina inköp av ekologisk och lokalt producerad mat kan producenterna vinna marknadsandelar och öka volymen så att priserna framöver sjunker. Det är bra för alla.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

I Växjö kommun sjönk andelen ekologisk mat mellan 2016 och 2017 och vi har idag cirka 35 procent ekologiskt. Målet är att 2020 ha 80 procent ekologisk mat i våra måltider. Vi har alltså all anledning att söka kunskap och inspiration i hur andra har gjort.

Nu satsat Växjö kommun stort på att hålla nere kostnader samt att öka andelen klimatsmart mat. Hösten 2017 införde vi nya menyer i skolorna där vi ökar det vegetariska på köttets bekostnad. För att klara detta satsar vi också på utbildning i vegetarisk matlagning för våra kockar. Samtidigt går ett projekt igång för att minska matsvinnet. Med dessa satsningar kommer vi att få pengar över att göra en tydlig satsning på det ekologiska och det närodlade. Det bästa vore naturligtvis om merparten av maten vi serverar är både ekologisk och närproducerad, så kallad ”näreko”. För vem vill ha närbesprutad mat?

Växjö är Europas grönaste stad, det fick vi kvitto på då vi mottog Green Leaf Award från EU-kommissionen för 2018. En utmärkelse som vi är oändligt stolta över. Men den utmärkelsen ställer också krav på oss som vi behöver leva upp till. Vi gör mycket som är bra med våra sjöar, vårt avfall, vår uppvärmning med mera. Men mycket finns kvar för att nå fram till den hållbara staden. Inte minst spelar maten en viktig roll. Vi svenskar äter för mycket kött och för lite ekologiskt. En stor del av våra klimatutsläpp kommer från vad vi väljer att äta och konsumera. Här kan kommuner och regioner gå före och visa vägen. Vet man genom erfarenhet från skolmaten att ekologisk och vegetarisk mat kan vara fantastiskt god kommer tröskeln att laga sådan mat hemma att långsamt försvinna. Det är bra för alla. Inte minst ur ett folkhälsoperspektiv är det viktigt att vi äter bättre. Mat lagad från grunden av bra råvaror gör oss friskare.

Även om flera medlemmar i nätverket är små har man visat att det är möjligt. I Correns är alla bönder ekologiska och all mat kommunen serverar är 100 procent ekologisk. I Seeham når man 80 procent. I Wien planterar man nu fruktträd och buskar till medborgarnas glädje. Det finns många sätt att arbeta vidare. I Växjö vill vi i den gröna staden odla mer och mer av våra grönsaker, city-odling är en långvarig trend som bara ökar.

I Växjö serverar vi 22 300 måltider varje dag, året runt. Det är klart att det spelar stor roll vilka produkter vi väljer att köpa in till dessa måltider. I Paris serveras dagligen 1,5 miljoner måltider. Påverkan på klimat och miljö från kommunernas mat i Europa är stor och kan förändras positivt.

Politiker fattar beslut om vilken inriktning maten i kommunerna ska ha. Många svenska kommuner gör väldigt bra saker och tillsammans kan vi göra ännu mer!