ETC Göteborg
Debatt: Alla ska omfattas av rättstrygghet
Dagens ETC
Metoo-uppropen under hösten 2017 visade att våldet är precis så omfattande som kvinnojoursrörelsen med flera talat om sedan de första jourerna startade för 40 år sedan.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Samtliga upprop är ett svar på vad vi i Sverige har misslyckats med. Ett svar på hur omfattande problemen är. Inte minst hur avgörande det är att varje enskild individ blir tagen på största allvar, möts av full respekt och ges adekvat stöd.
Trots att det finns ett kompetenscenter för Göteborg och flera kommuner inom Göteborgsregionen, räcker inte resurserna till för utbildning av all personal som möter människor i sina yrkesroller. Det krävs kunskap för att upptäcka våldet, våga fråga och ta hand om svaret.
Frihet från våld är en grundläggande mänsklig rättighet och kommunen har det yttersta ansvaret att säkerställa att alla i lever i frihet från våld. Våld ska ses som våld oavsett när, var och hur en person blir utsatt. Alla ska på lika villkor omfattas av rättstrygghet och bemötas likvärdigt oavsett social position. Mäns våld mot kvinnor, våld i namn av heder och våld i nära relationer är ett utbrett samhällsproblem och det yttersta uttrycket för patriarkala strukturer.
Arbetet för att minska utnyttjandet av personer i prostitution måste tydligare inriktas på att minska efterfrågan och kraftfullt avvisa idén om mäns rätt att utnyttja kvinnors, tjejers, killars, icke-binära och transpersoners kroppar.
Forskning visar att kvinnor med funktionsnedsättning (normbrytande funktionalitet), är mycket våldsutsatta och långt ifrån all personal som möter kvinnorna i vardagen har kunskap om vad detta innebär och hur de kan ge stöd. Det finns inte heller jourer som kan ta emot dem.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
Våldsutsatta kvinnor med drogberoende är en mångfacetterad grupp i fråga om social tillhörighet och typ av drogberoende, vilket måste beaktas. Kvinnor som lever med drogproblematik är ofta utsatta för våld av flera olika förövare: partner, behandlingspersonal, väktare, polis eller andra personer med drogberoende.
Det finns få platser dit kvinnor med drogberoende kan söka skydd från våld utan att först vara drogfri. Det krävs ett förstärkt arbete för denna grupp så väl som förstärkning av resurser.
Många i Sverige lever också med normer som innebär begränsningar av rätten att själv bestämma över sin sexualitet och sitt val av partner. Familjens heder anses enligt dessa begränsande normer vara överordnad individens frihet och kopplas särskilt till flickors och kvinnors påstådda eller faktiska sexuella beteende. Kraven på de unga kvinnornas oskuld är en nyckelfråga. Även hbtq-personer och unga män förtrycks genom att exempelvis tvingas delta i förtrycket av sina systrar eller utsättas för våld om de lever ut sin sexualitet som inte ingår i heteronormen.
Förtryckets kollektiva karaktär innebär utmaningar för socialtjänstens familjeorienterade arbetssätt. När stora delar av en familj, skola, samhälle eller bekantskapskrets godkänner eller deltar i förtrycket krävs riskbedömningar och åtgärder som tar hänsyn till detta.
Våld måste förstås i sitt sammanhang, även i relation till makt kopplad till ekonomiska resurser och social position. Att vara ekonomiskt beroende av förövaren, att inte känna till sina rättigheter eller relevant lagstiftning, att samtidigt utsättas för rasism i kontakter med myndigheter begränsar möjligheterna till frihet från våldet.
Vi vill bland annat:
• Påskynda kompetensutvecklingen för all personal i frågor om våld.
• Öka stödet till kvinnojourer och skyddade boenden som riktar sig mot kvinnor som har utnyttjats i prostitution.
• Att det ekonomiska stödet till kvinno- och tjejjourerna ska vara långsiktigt och permanentas.
• Utöka antalet tjänster i stadens arbete mot män som exploaterar kvinnors, tjejers, killars, icke-binäras och transpersoners kroppar.
• Införa nolltolerans mot sexualiserad reklam på offentliga platser.
• Ge elevvårdspersonal förutsättningar att kunna identifiera de barn som är offer för mäns våld mot kvinnor, våld i namn av heder, våld i nära relationer och sexuella övergrepp.
• Stärka verksamheten för barn och ungdomar som bevittnat våld.