Opinion
Debatt: ”Alla ledamöter måste avgå”
Dagens ETC
Ett moraliskt beslut i detta läge måste resultera i att samtliga ledamöter avgår och lämnar till annan instans att skapa en ny organisation. Frågan är om den decimerade skaran som sätter sig vid mötesbordet på torsdag har den goda smaken att fatta ett sådant beslut, skriver Mian Lodalen, författare och Maria Ahlsdotter, socionom och genusvetareDet är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Sveriges självbild har krackelerat. Ur sprickorna läcker den ena sörjan efter den andra – Macchiarini följs av Nya Karolinska som knuffas på bakifrån av Svenska akademien.
Extra genant är att det är just är det mest förträffliga av vår förträfflighet som nu klätts av framför öppen ridå och inför hela världen. Det bästa av det bästa visade sig vara det värsta av det sämsta.
Karolinskas styrelse hade vett att avgå, Macchiarini blev av med jobbet och en rättsprocess inleddes. Men Svenska akademien väljer att sparka den person som är den enda som försökt att adressera härvan av oegentligheter, sexövergrepp, jäv och svågerpolitik.
Detta är ett axplock av vad som lett fram till den skandal som briserat.
• 1996 skriver konstnären Anna-Karin Bylund ett brev och varnar Svenska akademien för Jean-Claude Arnault som redan då fick bidrag från Akademien. Bylund berättar att Arnault begått sexuella övergrepp på henne i samband med att hon ställt ut på hans kulturklubb Forum. Den dåvarande ständiga sekreteraren Sture Allén minns brevet men säger idag att ”innehållet inte framstod som viktigt”. Något svar på sitt brev fick Bylund aldrig.
• 1997 avslöjar Expressen att Arnault utsatt flera unga praktikanter och anställda för sexuella trakasserier.
Trots vetskapen om detta har Akademien valt att fortsätta stödja Arnault ekonomiskt. Klubben har fått årliga bidrag om minst 126 000 kronor, detta samtidigt som en av ledamöterna (hans fru Katarina Frostenson) varit delägare i densamma.
2006 skrev den dåvarande ständige sekreteraren Horace Engdahl till Konstnärsnämnden och förordade att Arnault skulle få en statlig inkomstgaranti på livstid.
• 2013 framförs önskemål om att Arnault ska tilldelas kungens medalj. Begäran görs på Akademiens brevpapper och framförs av två ledamöter – Pär Wästberg och Horace Engdahl.
• 2015 tilldelades Arnault Nordstjärneorden.
• I Dagens Nyheter 2017 vittnar 18 kvinnor om hot, sexuella övergrepp och våldtäkt. Ledamot Kristina Lugn säger i en intervju: ”Det är sant vad de säger om honom. Det är sant. Det är sant vad han gjorde mot unga tjejer, det är sant.”
• När anklagelserna hösten 2017 återigen aktualiseras tillsätter dåvarande ständiga sekreteraren Sara Danius en utredning. En fristående advokatbyrå får uppdraget.
• Efter Akademiens sammanträde den 23 november 2017 meddelar ständige sekreteraren Sara Danius: ”Under sammanträdet har det framkommit att ledamöter, ledamöters döttrar, ledamöters hustrur och personal i Svenska akademiens kansli utsatts för oönskad intimitet eller opassande behandling av vederbörande.”
• Det framkommer också att Arnault har läckt namnen på flera Nobelpristagare. Ingen vet om det är hans fru som försett Arnault med uppgifterna eller om det är hans vän Engdahl. Engdahls exfru Ebba Witt-Brattström säger i en intervju att han läckte information om Nobelpristagare till henne.
• 10 april 2018 skriver Engdahl i Expressen att Sara Danius är den sämste sekreteraren genom tiderna.
• Resultatet av utredningen hanteras internt av Akademien våren 2018. Tre ledamöter avgår: Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren.
• Resultatet blir att Sara Danius på Akademiens begäran avgår. Katarina Frostenson tar en time out, lämnar tillfälligt arbetet i Akademien.
Nobelpriset i sin helhet är nu internationellt utskämt. I press världen över framstår en av Sveriges mest prestigefyllda institutioner som handfallen, otidsenlig och korrupt. Krisen är ett faktum. Eftersom inga vanliga organisatoriska regler tycks gälla fortsätter beslutsgångarna att framstå som oklara.
Då kvarstår bara en vägledande princip – moralen. Ett moraliskt beslut i detta läge måste resultera i att samtliga ledamöter avgår och lämnar till annan instans att skapa en ny organisation. Frågan är om den decimerade skaran som sätter sig vid mötesbordet på torsdag har den goda smaken att fatta ett sådant beslut.
I skrivande stund verkar minst 29 000 personer dela vårt tvivel - det är antalet anmälda till den manifestation som ska dela Gamla stan med akademiledamöterna på torsdag.
Mian Lodalen
Författare
Maria Ahlsdotter
Socionom och genusvetare