ETC Örebro
Debatt: Alkoholfest vs Nykter fest
ETC Örebro
Alkoholkulturen är exkluderande då den sociala biten av en fest kretsar kring en substans som många inte vill komma i kontakt med. Men det går att ha roligt utan alkohol, skriver Jana-Marie Ziegler och Michelle Nordström för UNF i Örebro län.Det är skribenten och inte ETC Örebro som står för åsikten.
Alkoholkulturen är exkluderande då den sociala biten av en fest kretsar kring en substans som många inte vill komma i kontakt med. Men det går att ha roligt utan alkohol, skriver Jana-Marie Ziegler och Michelle Nordström för UNF i Örebro län.
Klockan är två på natten. Vi sitter vid ett bord och blir utfrågade om vårt ställningstagande som nykterister – är vi tråkiga? Är vi fega? En person snubblade just upp för trappan skrikandes fula könsord, till vänster om oss har någon just spytt ner sin flickvän och till höger ligger någon däckad. Det här är många nykteristers uppfattning och erfarenhet av en ’’vanlig’’ fest.
Under en helt annan fest är ingen feg eller tråkig, under en helt annan fest hoppar vi på dansgolvet tillsammans med hundra andra personer, i baren hänger folk och snackar och i soffhörnet sitter folk och sjunger. Klockan är fem på morgonen, men festen är inte över än. Det här är många nykteristers uppfattning och erfarenhet av en nykter fest.
I UNF har vi roligt utan droger. Vi festar, åker till Liseberg, åker utomlands och varför inte ha togaparty under ett sommarläger?
Som UNF- medlemmar upplever vi alkoholkulturen som något mycket starkt exkluderande, tvärtemot vad många tror så är det här vår verklighet som nykterister. Den sociala biten av en fest kretsar kring en substans som vi inte vill komma i kontakt med. En substans som dessutom är rent av farlig, som förstör kroppen på lång sikt och egentligen bara har den effekten den har för att människor tror att den ska ha det.
Alkohol är ett placeboämne, vilket betyder att effekterna människor upplever, till exempel att man blir roligare, egentligen inte existerar. Placebo innebär att det vi intalar oss ska hända, händer. Just för att vi tror så mycket på det.
I UNF känner vi till placeboeffekten, vi vet om att vi kan ha roligt utan alkohol. Därför känns alkoholfester så exkluderande, eftersom alla andra inte delar vår syn om en idealisk fest. Det är inte det att vi inte vill gå på alla fester – det vill vi verkligen! Det är bara det att vi får en sådan stämpel genom att ’’avslöja’’ vårt ställningstagande, genom att välja bort alkoholen. Vilken fest skulle du föredra? Den som du häller i dig gift under och däckar inom ett par timmar, eller den som du blir inkluderad i på riktigt och orkar festa hela natten, och nästa natt igen?
Jana-Marie Ziegler
Michelle Nordström
UNF Örebro län