Opinion
Debatt: Även tandvården bör få ett högkostnadsskydd
Dagens ETC
Du ska inte behöva gå med en klump i magen av ekonomisk oro inför nästa tandvårdsbesök, skriver dagens debattörer som vill se ett högkostnadsskydd för tandvården.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Välfärden ska ställa upp när du behöver den. Dagens tandvårdsbidrag är ett tomt slag i luften för dem med störst behov av tandvård. Under nästa mandatperiod vill vi se en genomgripande tandvårdsreform. Ett högkostnadsskydd för tandvården. Finansieringen bör jämföras med Moderaternas avskaffande av värnskatten, skatt på högre inkomst, eller vad staten årligen betalar ut i rot- och rutbidrag.
Tänderna är en del av kroppen. Idag vet vi att munhälsan påverkar hälsan i hela kroppen. Svenska forskare har analyserat data från en global stability-studie. Studien undersökte effekten av ett nytt hjärtläkemedel på närmare 16 000 patienter med kronisk kranskärlssjukdom från 39 länder, däribland Sverige. Patienternas självrapporterade uppgifter om tandstatus blottlade att hela gruppen hade stora problem med tandlossning. Enligt Folkhälsomyndighetens undersökning år 2021 uppgav befolkningen i 16 till 84 års ålder, att de trots behov avstått tandvård, av ekonomiska skäl. Att ha friska tänder och våga le ska inte hänga på om du har råd att gå till tandläkaren.
En unik svensk studie undersökte 800 patienter som fått sin första hjärtinfarkt. När riskfaktorer och så mycket osäkerhet som möjligt gallrats bort, återstod 28 procent av patientgruppen med tandlossning, där hjärtinfarkten inte kunde förklaras på annat sätt.
Vi ska inte göra skillnad på kvinnor och män, alla, ska ha samma rättigheter. Ändå läggs män oftare in på hjärtavdelning vid infarkt, och får bästa möjliga behandling. Kvinnor vårdas oftare på medicinsk eller geriatrisk avdelning, med betydligt lägre vårdnivå. Även vårdkostnaderna visar på könsskillnader. Genomsnittskostnaden per vårdtillfälle för akut hjärtinfarkt för kvinnor är cirka 180 000 kronor. För män cirka 250 000 kronor. Risken att dö på sjukhus i akut hjärtinfarkt är större för kvinnor än män. Tandhälsa är ett motgift mot infarkt – men inte mot könsskillnaderna i vården.
Dålig tandhälsa kan vara tecken på våld mot kvinnor, barn och ungdom. Att återställa skadade tänder i gott skick kan vara svårt. Våldsutsatta kvinnors inkomster minskar med 25 procent och sjukfrånvaron ökar med över 20 procent. En kvinna som misshandlats i en nära relation beviljas brottskadeersättning enbart om brottet går att bevisa. Regelverk för försäkringar och stöd från samhället är ofta snåriga.
Försämrad allmänhälsa på äldre dar påverkar ofta munhälsan. Dagens olika kostnadsskydd för tand- och sjukvård skapar grogrund för hälsoproblem. Många äldre sjuka lever i ett gränsland mellan olika ersättningssystem. Snålheten bedrar visheten, sätter press på samhällsekonomin och orsakar lidande för individen. Ett stärkt samarbete mellan tandläkare och läkare är här ett måste för tidigare upptäckt av flera sjukdomar, vilket skulle göra att sjukvårdskostnaderna minskade.
Benbrott och tandvärk måste ges vård på lika villkor. Det nationella målet för tandvården är en god tandhälsa och en tandvård på lika villkor för hela befolkningen. För att Sveriges tandvårdslag inte ska stanna vid fina ord, vill vi att skillnaden i patientavgifter mellan att gå till en vanlig läkare och en tandläkare tas bort. Att högkostnadsskyddet för tandvården ska vara i nivå med hälso- och sjukvårdens högkostnadsskydd. Att staten ska stå för hela kostnaden som överskrider detta belopp. Prissättningen ska inte vara fri utan reglerad. Politik är att vilja, vi vill se en tandläkarreform värdig ett välfärdssamhälle.