Hoppa till innehållet

Påsk

Debatt: Ägg innebär lidande och död – låt oss fira påsken med nya traditioner

Bild: Shutterstock

Dagens ETC

Hönorna i äggindustrin hålls instängda i stora fabriker – Sveriges största äggföretag har över en miljon djur – och är avlade till en intensiv äggproduktion. Det är en stor påfrestning för deras kroppar och de dödas utslitna, i ung ålder, när de inte längre är lönsamma.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

På lördag kommer det att ätas stora mängder ägg i Sverige. Den höga konsumtionen lyfts ofta fram i medierna som kuriosa inför påsk, gärna med ett recept. Men ägg borde inte vara ett okontroversiellt livsmedel.

En del tänker kanske att hönor lägger ägg naturligt och att det inte skadar dem. Tyvärr är det långt från verkligheten. Hönorna i äggindustrin hålls instängda i stora fabriker – Sveriges största äggföretag har över en miljon djur – och är avlade till en intensiv äggproduktion. Det är en stor påfrestning för deras kroppar och de dödas utslitna, i ung ålder, när de inte längre är lönsamma.

Nu i april har vi i Djurrättsalliansen dokumenterat ett hönseri i södra Sverige som har “frigående” höns inomhus. Vi gjorde det eftersom hönornas verklighet är dold för de flesta konsumenter. Det vi möttes av var en syn som skulle få vilken djurvän som helst att sätta äggulan i halsen. Där var hönor med kala fjäderdräkter, sjuka djur, hönor som åt på en död artfrände, smutsiga stallar, dålig ventilation och en kraftigt stickande luft.

Gården fick ett föreläggande med vite av länsstyrelsen förra våren på grund av en rad allvarliga brister. Trots att myndigheterna haft koll på verksamheten är situationen ett år senare miserabel för djuren. Det beror på att de grundläggande problemen är lagliga och gäller äggindustrin generellt. Man får hålla hönor instängda i torftiga stallar, i flockar på flera tusen och aldrig låta dem gå ut. Man får låta dem producera stora mängder ägg i en så stressande miljö att risken för sjukdom är uppenbar.  

Traditionen att äta ägg till påsk kommer av att man historiskt i Sverige inte fick äta ägg under fastan som föregick högtiden. Dessutom började hönorna värpa när ljuset återvände om våren. Liksom andra fåglar la de egentligen ägg för att kläcka fram en kull med ungar. Även om hönorna idag är långt ifrån sitt ursprung har de kvar sina grundläggande beteenden och behov. Hönor trivs med att leva i grupper om 10–15 individer, tillsammans med en tupp, där de kan ha ett väl utvecklat socialt samspel. De lever helst i skyddad vegetation, där det finns gott om buskar och träd och tillbringar en stor del av sina dagar med att söka föda, gå runt och undersöka marken, picka och sandbada. Inom äggindustrin är detta något de bara kan drömma om.  

Hönorna vi mötte på gården i södra Sverige kommer snart att samlas ihop för att dödas. De betalar priset för en tradition som borde höra historien till, eftersom djuren som producerar äggen betalar ett orimligt högt pris. När man vill ändra en vana brukar det vara lättare att fokusera på det nya man vill lägga till, snarare än att sörja det man tar bort. Lyckligtvis finns det idag gott om växtbaserad mat att äta istället för ägg. Låt oss fira påsken med nya traditioner – som inte dömer fåglar till ett miserabelt liv i det fördolda.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.