Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Academedia tystar sina lärare

Bild: Bild: TT

Dagens ETC

Det lärarna har straffats för är att de har varit och är aktiva i debatten och föreningen “Elevintresse över Vinstintresse”, en ideell- och lärardriven förening med målet att Sverige ska ha ett skolsystem där grundskolan och gymnasiet drivs utan vinstintressen, skriver dagens debattörer.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Nyckeln till att bli en bra medborgare med kompetens för att kunna bidra till samhällsbygget ligger i utbildning. Det är väldigt mycket lärarnas förtjänst att man får en utbildning som gynnar en i framtiden, men lärarna ställs ofta inför dilemman som försvårar deras arbete och försämrar deras arbetsförhållanden. När två lärare vågade kritisera Academedia som är en av de största friskolekoncernerna, för att de tar ut vinst på elevernas bekostnad, blev de avstängda och avskedade. Ska egentligen vårt skolsystem fungera såhär?

 

Det svenska skolsystemets uppbyggnad är idag inte optimalt. Sverige har världens mest marknadsliberala skolmodell och är det enda landet i världen som tillåter riskkapitalister att ta ut vinst utan någon form av begränsning, vilket gör att skolorna prioriterar den extra vinsten framför den där extra läraren eller det bästa studiematerialet. Det är inte bara elever som drabbas av det, lärarna får sämre arbetsmiljö och ökad stress eftersom de måste hinna med de växande grupperna av elever.

 

Så varför blev avskedade Academedia en lärare och stängde av en annan? De påstår att lärarna har agerat som ”arbetsmiljöhot” samt varit ”illojala mot företaget”.

Utöver detta har Academedia inte uttalat sig om någon konkret grund för sitt handlande. Så här ska det inte gå till i svenska skolan, lärarna borde ha fått en skriftlig uppsägning innan, med konkreta och legitima skäl. Det som lärarna har straffats för är att de har varit och är aktiva i debatten och föreningen ”Elevintresse över Vinstintresse”, en ideell- och lärardriven förening med målet att Sverige ska ha ett skolsystem där grundskolan och gymnasiet drivs utan vinstintressen. Är det detta ”nytänkande” som högern vill uppnå? En skola där ens möjlighet att uttrycka sina åsikter blir underminerade?

 Academedias handlande har resulterat i att elever och lärare känner sig otrygga i att uttrycka sina åsikter på skolan, vilket också slår tillbaka mot Academedia då elever på gymnasieskolan blivit kritiska till friskolekoncernen. Många elever anser också att en av lärarna som blev avstängd var den lärare som de kunde vända sig till för att få sinaröster hörda kring utbildningens försämrade kvalitet. Utbildningen på gymnasieskolan anses ha förändrats drastiskt genom åren mot det sämre. Är inte detta om något ett tecken på att jakten på vinst har gått för långt? Var detta verkligen tanken med friskolereformen på 1990-talet?

 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

 

Sveriges marknadsliberala skolsystem, som gör elever till varor på en marknad, är ett system som är dyrt för offentligheten och det sviker både elever och föräldrar. Vi vill se en skola utan privata vinster som tar hand om sina elever och lärare, och just nu i det korta racet ger de två lärarna sina tjänster tillbaka.