Opinion
Debatt: 5 reformer som skulle lyfta jämställdhetspolitiken
Dagens ETC
"Vi ställer kvinnokamp, klasskamp och antirasistisk kamp sida vid sida."Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
I dag, på internationella kvinnodagen, uppmärksammas krav på jämställdhet över hela världen. Men för att verkligen nå ett jämställt samhälle måste vi arbeta aktivt med dessa frågor årets alla dagar. Det gör vi i S-kvinnor Skåne. Vi ställer kvinnokamp, klasskamp och antirasistisk kamp sida vid sida.
Om en månad, den 8–12 april, samlas Socialdemokraterna till partikongress. Det blir ett viktigt avstamp inför valet nästa år. Vi ser fram emot en feministisk kongress. Vi vet att det krävs kloka beslut för att ta avgörande steg mot ökad jämställdhet på alla politikområden.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Inför kongressen vill vi i S-kvinnor Skåne uppmärksamma följande reformer för en ökad jämställdhet:
1. En individualiserad föräldraförsäkring.
Vi vill att Socialdemokraterna sätter upp en tydlig tidsplan för att nå målet om en individualiserad föräldraförsäkring 2020. En nyckel till framtidens jobb och en bättre fungerande och jämställd arbetsmarknad är individualiserad föräldraförsäkring. Socialdemokraterna är ett feministiskt parti som i sitt partiprogram slår fast att män och kvinnor ska ha lika rätt och lika ansvar såväl i yrkeslivet som i familjelivet. Politik för en högre sysselsättningsgrad bland kvinnor och för en jämställd arbetsmarknad är förutsättningar för att nå dit. En individualisering av föräldraförsäkringen är en självklar del i det arbetet.
2. Lagstifta om heltid som norm och avskaffa delade turer.
Vi vill att Socialdemokraterna verkar för att en lagstiftning om heltid som norm på hela arbetsmarknaden införs och att delade turer avskaffas. Idag arbetar var tredje kvinna deltid, jämfört med var tionde man. Vidare är deltidsarbete vanligare bland arbetare än bland tjänstemän. Det är således både en jämställdhetsfråga och en klassfråga.
Många kvinnor arbetar även delade turer, alltså flera pass under en dag med obetalda håltimmar mellan. Hur kan det vara rimligt att systematiskt införa en obetald håltimme mitt i arbetsdagen? Och varför är det inom kvinnodominerade yrken det anses som en okej lösning?
3. Förändra heltidsnormen till 30 timmar.
Sveriges senaste stora arbetsmarknadsreform var när 40 timmars arbetsvecka infördes 1973. Ett resultat av arbetarrörelsens kamp för omfördelning och frigörelse. Det är nu 42 år sedan. Flera kommuner och även landsting har infört arbetstidsförkortning på försök med goda resultat såsom lägre sjukskrivningstal, lägre arbetslöshet genom fler arbetstillfällen och minskad deltidstjänstgöring.
Socialdemokraterna måste återföra tid som ett maktbegrepp. Även rätten till fritid bör återigen vara en politik som Socialdemokratiska arbetarepartiet driver. Därför kommer vi driva på för en arbetstidsförkortning där heltidsnormen sänks från 40 till 30 timmar.
4. Jämställda pensioner – höj garanti-pensionen!
Vi vill att Socialdemokraterna påskyndar arbetet för jämställda pensioner. Då krävs det att garantipensionen höjs. Idag lever 225 000 pensionärer, alltså var tionde pensionär, på en inkomst under 11 100 kronor per månad. 11 000 kr är under EU:s gräns för fattigdom.
Utöver det lever 500 000 på garantipension. Garantipensionen är 7174 kronor för gifta och 7863 för ensamstående. Mer än hälften av alla kvinnor som går i pension idag får garantipension.
Det är tydligt att garantipensionen måste höjas. Vårt pensionssystem ska inte befästa klasskillnader och ojämställda villkor – eller, ännu värre, förvärra dem. Det handlar om att få sin ålderdom tryggad, och slippa oroa sig för vad som händer efter 65. Utan att höja garantipensionen är det inte möjligt att lyfta pensionärer ur fattigdomen.
5. Stoppa mäns våld mot kvinnor.
Socialdemokraterna bör anta en nollvision mot mäns våld mot kvinnor. Det är män som slår som är problemet. Därför måste mer resurser läggas på att förebygga orsakerna till våld mot kvinnor. Samtidigt måste en långsiktig finansiering av kvinnojourernas verksamheter säkras, så att
kommuner kan ge plats för varje kvinna som söker skydd från våld och hot.
S-kvinnor är Sveriges största politiska kvinnoförbund. Vi kämpar dagligen för en jämställd värld och vi vet att vårt arbete gör skillnad.