Det högerextrema partiet Republikanerna blev det största enskilda partiet och kontrollerar 40 procent av rösterna i församlingen vilket innebär att det kan lägga veto på alla förslag. Tillsammans med den traditionella högern, som gjorde en sämre val än väntat, kan Republikanerna nu på egen hand skriva den nya konstitutionen utan att ens behöva konsultera med de partier som stöder regeringen.
En svidande historisk ironi eftersom Republikanerna ända från början markerat att de inte vill ha en ny konstitution och bojkottat alla de avtal om en ny konstitution som övriga partier undertecknat.
En del tröstar sig med den historiska lagen om pendeln, men inom vänstern är det mest missmod som märks, vilket understryks än mer av att över 20 procent förstörde sina röster eller röstade blankt.
– Jag hoppas att Republikanerna inte ska göra samma misstag som vi gjorde, sa Gabriel Boric självkritiskt i sitt tal sedan valresultatet blivit klart.
”Behöver ingen vendetta”
Det var vänsterns arrogans i den förra konstituerande församlingen, då man skrev ett förslag utan att ta hänsyn till högerdelegaternas synpunkter, som till stor del förklarar nederlaget när förslaget röstades ner av 62 procent av väljarna.
– Vi behöver ingen vendetta, sa Boric.
– Låt oss hitta former för att samarbeta så det nya förslaget representerar alla.
Republikanerna ledare José Antonio Kast beskrev partiets seger som ett nederlag för en ”regering som redan misslyckats”. Men han sa också att partiet skulle söka dialog med alla andra i församlingen.
Det faktum att José Antonio Kast strävar efter att bli kandidat i nästa presidentval kan kanske bidra till att partiet inte använder sin position för att sabotera den konstituerande församlingens arbete eftersom ännu ett misslycklande skulle vara ett hinder för hans kampanj. Och om det nya förslaget inte skulle antas av den folkomrötsning som ska hållas i december så kan den historiska pendeln mycket väl komma att slå tillbaka, mot honom själv. I unga länder sker förändringarna snabbt. Och det vet José Antonio Kast.
Svårt få igenom reformer
För Gabriel Boric innebär resultatet på kort sikt att svårigheterna att driva igenom regeringens reformprogram kommer att öka. En del menar till och med att valet var en dödsstöt mot regeringen Boric.
Gabriel Boric kom till makten som en av världens yngsta presidenter. Representant för en ny vänster som inte drog sig för att fördöma brotten mot mänskliga rättigheter även i länder som kallar sig socialistiska. Han var också den ende latinamerikanske president som från början klart och tydligt fördömde Rysslamnds invasion av Ukraina. Han upplevdes som vänsterns nya löfte i Latinamerika. Den stjärnglansen har definitivt mattats efter detta andra nederlag på kort tid.
Läge för självkritik
Gabriel Boric är en man som inte förnekar verkligheten, utan försöker förstå den. Och nederlaget kan kanske också tvinga fram den genomgripande självkritik inom vänstern som alla är eniga om behövs, men som är så svår att genomföra.
Nederlaget var ett svårt slag för Gabril Boric. Men han är defintivt inte utslagen. Och, vem vet, kanske stjärnglansen kommer åter, än mer lysande. Han har fortfarande tre år på sig.