– Majoriteten av dagens väljare var inte ens födda när Nelson Mandela var världens stora hjälte och Sydafrika var det stora hoppet, säger journalisten Oliver Meth till Dagens ETC.
– De har växt upp i ett land med enorm korruption, en ständigt ökande grov våldsbrottslighet, en förlamande arbetslöshet, bristande sjukvård för fattiga och en skriande ojämlikhet.
De gamla ANC-medlemmarna står fortfarande fast vid sitt ANC, men det har varit svårt för dem att övertyga unga människor. Därför är resultatet mer ovisst än någonsin och om ANC kommer närmre 40 än 50 procent av rösterna blir det sannolikt en koalition, vilket inte bådar gott för Sydafrika.
”Rensa upp bland boerna”
Den logiska koalitionspartnern är EFF, som bildades av den förre ordföranden för ANC:s ungdomsförbund Julius Malema. Där EFF har fått uppdrag lokalt har de dock visat sig vara lika korrupta som ANC och Julius Malema tycker om att visa upp sina dyra klockar och bilar för hundratusentals kronor när han framträder offentligt.
EFF har också en mycket hård retorik mot den vita befolkningen, som består av drygt sju procent av landets befolkning men som äger industrin, gruvorna och kraftverken. Malema talar om att ”rensa upp bland boerna”, konfiskera deras egendomar och köra ut dem ur landet. Men partiet och deras representanter är inte främmande för att ta stora pengar från dem i mutor.
EFF driver också att alla immigranter ska kastas ut ur Sydafrika för att minska den den rekordhöga inhemska arbetslösheten som närmar sig 40 procent.
Kronisk brist på el
En annan tänkbara koalitionspartner för ANC är den förre presidenten och ANC-ordföranden Jacob Zumas nya parti MK. Zuma står inför åtal för en monumental korruption och tillåts inte att själv ställa upp i valet, men hans parti har ett starkt stöd framför allt i provinsen KwaZulu-Natal.
Trots Zumas flagranta korruption –han förvandlade det statliga el-och kraftbolaget Eskom till en personlig plånbok – har Zuma stöd hos många gamla ANC-sympatisörer som misstror partiets nya ledning.
ANC självt har den senaste tiden före valet drivit en löfteskampanj för att öka sin popularitet. Man har kört alla dieselaggregat för högtryck och eldat på så mycket kolkraft som möjligt för att tillfälligt kunna hålla elnätet igång. Under det senaste året har elektriciteten varit avstängd i mellan sex och tolv timmar om dygnet på grund av brist på energi.
Hur ska vårdreform betalas?
ANC har också utlovat en hälsoreform som skulle betyda att alla sydafrikaner får tillgång till också avancerad sjukvård utan kostnad. De privata sjukhusen och sjukförsäkringarna ska ingå i den nya sjukvården. Men hur detta ska ske och hur det ska betalas har inte presenterats.
En sjukvårdsreform är en av de viktigaste och mest nödvändiga insatserna som måste göras i Sydafrika, men det kommer att bli mycket dyrt och ANC har inte visat hur man ska kunna genomföra den. De flesta misstänker att detta är en vallöfte som snabbt kommer att glömmas.
Vad gäller energisituationen är läget förtvivlat. Över 90 procent av landets energi kommer från kolkraftverk som dessutom i brist på underhåll håller på att falla samman. Fem procent av produktionen kommer från sol och vinst och knappt fem procent från kärnkraft. Landet håller fortfarande på att betala stora summor till Ryssland och det ryska bolaget Rosatom för ett tidigare avtal underskrivet av Vladimir Putin och Jacob Zuma utan att kunna få något kärnkraftsenergi.
Omöjligt för svarta politiker
Oppositionen till ANC är liten och splittrad. Democratic alliance, DA, är landets näst största parti men är fortfarande i huvudsak ett vitt parti. På senare tid har DA gjort vissa insteg i den svarta medelklassen, men då har de istället tappat vita väljare till högerextrema partier.
DA:s ledare John Steenhuisen, en vän till Sveriges ambassadör i Sydafrika Håkan Juholt, försöker vidga partiets väljarbas men har inte lyckats i någon större grad. I bakgrunden finns också den som många anser är DA:s verkliga ledare, den kontroversiella Helen Zille som har ett mycket dåligt rykte bland svarta politiker.
Vid flera tillfällen har partiet valt in svarta politiker i partiledningen, men de har sedan avgått och hävdat att det är omöjligt för en svart politiker att få en position inom DA så länge som Helen Zille är med.
En av dem är Herman Mashaba, tidigare borgmästare i Johannesburg och idag partiledare för ActionSA – men kan inte tänka sig ett nära samarbete med DA så länge Zille finns kvar.
I dagens val hoppas DA på upp mot 25 procent av rösterna, i opinionssiffrorna ligger de på cirka 20.
Nationellt kommer inte DA:s röster att räcka till för att utmana ANC om makten, men de har goda chanser att i olika samarbeten kunna ta ledningen i Kapstaden, Johannesburg och huvudstaden Pretoria.