I papperstidningen publicerades artikeln tillsammans med en Europakarta som visar hur högerextrema tagit plats i tolv parlament och fortsätter flytta fram positionerna. Du kan läsa även den – klicka bara här (PDF 0,6 MB)
Förra året meddelade Jimmie Åkesson att det hos Sverigedemokraterna ska råda ”nolltolerans mot extremism och rasism och rättshaverister”. Sedan dess har partiledningen krishanterat kors och tvärs över landet, så fort någon folkvald haft svårigheter att skilja mellan retorik och praktik, mellan medieframtoning och parallell opinionsbildning (Avpixlat).
Åkesson vill växa. Det kräver att fler betraktar Sverigedemokraterna som ett parti bland andra, snarare än som rasistiskt och parlamentariskt omöjligt.
Därför är varje riksdagsmandat ovärderligt.
Därför betonas, sedan 2011, socialkonservatism snarare än nationalism.
Därför säger han själv, till Svenska Dagbladet, att han är beredd att ta politiskt ansvar vid en regeringsbildning genom att ”prata om något annat” än invandringsfrågan.
Sverigedemokraterna som gör upp med sitt förflutna, som ser till Sveriges bästa, som har mognat för mer makt och större inflytande.
Det är den bild som Åkesson gärna förmedlar.
Samtidigt som partiets själva motor fortsatt är budskapet att Sverige främst är till för infödda svenskar, att andras rätt att leva här är villkorad eller obefintlig.
Det speglar sig inte alltid i vad Åkesson säger, han har andra som sköter den sortens hätska utspel, men partiets agenda och identitet framträder desto tydligare via dess vänner.
22-25 maj utser EU-medborgarna nya ledamöter i Europaparlamentet.
Så det är ingen slump att franska Front Nationals arvtagare Marine Le Pen nyligen besökte Sverigedemokraterna.
– Mötet var av social karaktär, sa Åkesson till SD:s partitidning.
Han väger alternativen mot varandra. Vad kan han vinna på en allians med en av kontinentens högerextrema fixstjärnor? Och vad skulle ett samarbete kosta, i och med att Le Pen – och andra ideologiska syskon – ägnar mindre tid åt att dölja det rasistiska, antimuslimska, kvinnofientliga?
– Min bild är att vi har många gemensamma ståndpunkter, sa Le Pen till SD-tidningen.
Det är en korrekt bild.
Men kontroversiell, även inom detta fält av europeisk politik. Dansk Folkeparti hotar att göra slut med SD, eftersom Front National har – enligt Dansk Folkeparti – ”djupa rötter i antisemitism”.
Högerextrema påstår att de älskar Europa, att de vill skydda kontinenten mot yttre hot (invandring, ”islamisering”). Men de avskyr EU.
”Monstret i Bryssel”, som Geert Wilders uttryckte saken förra veckan – just i Bryssel, där han höll presskonferens med Le Pen.
De båda vet att de kan nå starka valresultat i vår.
Det vill de utnyttja.
En gemensam grupp ska bildas i parlamentet. Vlaams Belang från Belgien ska bjudas in, så även FPÖ i Österrike.
Kanske också Sverigedemokraterna?
Förutsättningen är att den bruna gruppen måste samla 25 ledamöter från minst sju olika länder. Men det finns en tendens hos Europas extremister att blunda för varandras gemensamma beröringspunkter, att distansera sig från varandras mest hatiska inslag.
Hemmaopinionen går trots allt först.
Dansk Folkeparti och brittiska Ukip vägrar att samarbeta med Front National (pappa Le Pen dömdes för antisemitism). Front National vägrar att ha med grekiska Gyllene gryning och ungerska Jobik att göra (nynazister respektive fascister).
Ledamöterna kommer de högerextrema sannolikt att vinna, men antalet länder…
Tveksamt.
Då blir Åkesson synnerligen attraktiv.
I senaste EU-valet fick Sverigedemokraterna knappt 3,3 procent. Kommer fler väljare att tilltalas denna gång?
Idag träffas partiet i Västerås för att under helgen hålla landsdagar. Där behandlas partistyrelsens föreslagna EU-valplattform.
”Vi betraktar oss i fallande ordning som en del av en nordisk, europeisk, västerländsk och global gemenskap”, skriver SD, som helst vill ha en ny folkomröstning om det svenska EU-medlemskapet.
Och, direkta citat ur plattformen:
• ”Motsätta en EU-utvidgning av länder som inte tillhör vår ekonomiska eller kulturella zon.”
• ”Återinföra gränskontroller vid landets gränser i mån av behov.”
• ”Frontex bör… stärkas i syfte att kontrollera Europas yttre gränser.”
• ”Minska den kostsamma anhöriginvandringen.”
• ”Vistelsetiden utan tillstånd ska vara en månad istället för dagens tre.”
Det är det Europa som Sverigedemokraterna – och partierna du ser här nedanför – drömmer om. Starkt begränsad rörlighet, resta murar mot omvärlden. Ingen union. Men en kulturellt grundad gemenskap av nationalstater som hellre isolerar än öppnar.
Högerextrema har uppnått parlamentariskt inflytande i tolv länder.
Frågan är hur många som i maj vill ha de högerextremas Europa?