I rött: I september träffade ledaren för Sudans övergångsråd, general Abdel Fattah al-Burhan, Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och diskuterade ”illegala beväpnade grupper”. I blått: Omar al-Bashir och Vladimir Putin 2017.
Bild: Marwan Ali/AP
Dagens ETC
Videoklipp (se längst ner i artikeln) från Sudan tycks visa att Ukraina på plats i landet bekämpar Wagner-kopplade miliser med hjälp av drönare och specialstyrkor. Det är oklart om det stämmer, men om så är fallet har Ukraina flyttat fram positionerna gentemot sin ryska fiende.
Det här är en analys.
Det är skribenten och inte
Dagens ETC
som står för åsikten.
Martin Hansson Är med och driver podcasten Eld och rörelse, med fokus på militära konflikter och geopolitik – från ett vänsterperspektiv.
En drönarfilm från september visar hur bestyckade pickups och jeepar från milisen Rapid Support Forces (RSF) rör sig över Shambatbron. Bron binder samman staden Omdurman med Sudans huvudstad Khartoum. Drönaren är en del av en svärm som sveper ner över de beväpnade männen och detonerar.
I högupplösta bilder kan man se att fordonen förstörs och att männen såras. I snabb följd kommer fler klipp från olika delar av staden. Nya detonationer med samma effekt. Ett klipp på operatörer med ljusförstärkare och taktiska hjälmar som genomför en räd.
”Ibland blir lärjungen mästaren.”
Propagandan påminner om den vi fått se från kriget i Ukraina men det stilistiska valet är inte det enda som är gemensamt. Drönaren tycks vara en DJI Mavic 3, en civil quadcopter med Hasselbladskamera. Stor nog för att bära en lättare sprängladdning, enkel att använda och med en räckvidd på flera mil gör den lämplig för den här typen av uppdrag. Modellen används frekvent av Ukrainas väpnade styrkor.
Krig förändras. Taktik sprids organiskt mellan slagfält och man lär sig, kopierar och anpassar sig. I det här fallet räcker det inte som förklaring för på filmen får vi se att drönarens gränssnitt och språkinställning tycks vara på ukrainska.
Vägrade acceptera upplösning
Kriget i Sudan har pågått sedan i våras och har sin bakgrund i de oroligheter som skakat landet sedan den förra diktatorn Omar al-Bashir blev avsatt 2019. En av hans stöttepelare har varit den sudanes-arabiska milisen Janjaweed som användes för att slå ner upproret i Dafur under 00-talet. Fruktansvärda krigsbrott begicks. Massvåldtäkter, folkfördrivning och hundratusentals civila uppges ha blivit mördade i folkmordet mot Darfur. Efteråt omformades milisen Janjaweed och fick ett nytt namn: Rapid Support Forces. Befäl för milisen blev general Mohamed Hamdan Dagalo, mer känd som Hemedti.
Som många tidigare diktatorer använde han legosoldater som ett sätt att skydda sig från sin egen militär. Som många tidigare diktatorer blev också hans egna legosoldater ett direkt hot mot honom själv. För när militären i Sudan förstod att de folkliga protesterna inte gick att hejda valde de att avsätta al-Bashir. Så även Hemedti.
Efter al-Bashir blivit avsatt tillsattes ett övergångsråd som sade sig ha till uppgift att övervaka landets övergång till demokrati. Hemedti fick då en plats i rådet som leds av general al-Buhran. Ett av stegen mot demokrati var att RSF skulle upplösas och integreras in i Sudans reguljära armé. Detta kunde inte accepteras och kriget var ett faktum.
Tränas av Wagner-operatörer
Kopplingen mellan al-Bashir och Putin går långt tillbaka. Ryssland var ett av få länder som bröt vapenembargot mot Sudan under det pågående folkmordet i Darfur. Attackhelikoptrar och transportplan såldes och användes av den reguljära sudanesiska armen såväl som Janjaweed.
Efter ett möte mellan al-Bashir och Putin 2017 börjar ryska intressen etablera sig i den sudanesiska guldutvinningen.
RSF agerar säkerhet åt det Prigozjin-kontrollerade guldföretaget Meroe Gold och djupare relationer etableras då mellan dem och Wagner. Under 2022 flyger Hemedti med ett plan fullt av guld till Moskva och uttalar stöd för att etablera en rysk örlogsbas i Röda havet, något som al-Buhran motsatte sig.
Under samma år sprids filmer på Wagner-operatörer som tränar både RSF och den reguljära armén. När inbördeskriget bryter ut väljer Wagner snabbt sida och stöttar Hemedti. De anklagas för att tillhandahållit luftvärnsrobotar till RSF och två dagar innan den ovan nämnda drönarfilmen påstås 100 lastbilar med krigsmaterial anlänt till en RSF-kontrollerad förläggning. Lastbilarna kom från Tchad, ett land med stor närvaro av Wagnertrupper.
Nu verkar kriget i Sudan bindas samman med kriget i Ukraina.
Varken bekräftar eller dementerar
Efter drönarfilmen i september håller Zelenskyj och al-Buhran ett oplanerat möte på en flygplats i Irland. Officiellt kommenteras inte drönarfilmen men samtalet ska ha rört ”illegala beväpnade grupper” och framtida samarbeten.
I början av oktober sprids en ny film på Telegram. Den visar flera soldater i persedlar som överensstämmer med de ukrainska. En prickskytt hanterar ett gevär som ser ut att vara en Remington 700 med ljuddämpare, ett prickskyttegevär som inte ingår i Sudans arsenal men som är mycket vanligt i väst och även används av ukrainska trupper.
Spekulationerna kring filmerna gör gällande att det rör sig om operatörer från Ukrainska militära underrättelsetjänst (GRU). Andrej Jusov, chef för ukrainska GRU, har varken velat bekräfta eller förneka närvaron av ukrainska förband i Sudan.
Det är heller inte viktigt. Det är möjligt att Sudan fått en försändelse av krigsmateriel från Ukraina. En välvillig handling för att etablera goda framtida relationer. Det kan handla om en handfull ukrainska soldater som varit i regionen sedan innan, och nu blivit aktiva, eller så rör det sig om en större insats för att straffa Wagner för deras övergrepp i Ukraina.
Strid på psykologiskt plan
Ukrainas eventuella inblandning i Sudan handlar i första hand om en strid på det psykologiska planet. Det är viktigt att kommunicera att man har handlingsutrymme bortom sin egen nation. Att man kan projicera sin makt globalt. Både för den ukrainska stridsviljan men också för de samarbetspartners Ukraina har globalt.
Det är i så fall en psykologisk krigföring från underrättelsetjänsten på en nivå som man tidigare tillskrivit deras ryska motsvarighet. Att de liknar varandra är inte så konstigt. De är trots allt utbildade och framväxta ur samma struktur. Ibland blir lärjungen mästaren.