Men Niger är viktigast. Landet var en fransk koloni fram till 1960. Då självständighetsdagen i år firades i huvudstaden Niamey viftades det med ryska flaggor medan talen handlade om att kasta ut de franska kolonialisterna. Det är samma retorik som Prigozjin och även Vladimir Putin använt.
Stor exportör av uran
Jämfört med kupperna i Mali och Burkina Faso är statskuppen i Niger viktigare för både Ryssland och Väst av två skäl.
Dels har både Frankrike och USA militärbaser i Niger, eftersom man trott att Niger var en stabil, allierad stat i regionen. USA:s drönare som övervakar norra Afrika utgår från basen i Niger. Om den nya regimen, med eller utan Wagners hjälp, lyckas kasta ut USA och Frankrike ur Niger får det militära konsekvenser.
Uranet är det andra. 2021 kom uranet till EU:s kärnkraftverk framför allt från just Niger (24 procent), och därefter Kazakstan (23 procent) och Ryssland (20 procent). Mer än två tredjedelar av EU:s uran kom alltså från dessa tre länder.
Putin vill styra Niger
När Putin firande årsdagen av segern i andra världskriget var det inte många politiker som ville vara med. Men Kazakstans och Uzbekistans ledare kom och satt bredvid honom. Bara dessa länder stod alltså för nästan hälften av EU:s uranförsörjning. Om Niger också blir en allierad till Putin kontrollerar han drygt två tredjedelar av det som 2021 var EU:s uranförsörjning.
Det är inte bara ett europeiskt problem. De tre ledarna som beskådade årets parad på Röda torget kontrollerar mer än hälften av hela världens uranutvinning.
EU och USA vill minska beroendet av Putin inom energiområdet. Varken EU eller USA har någon nämnvärd industriell uranbrytning idag. I Sverige var Vattenfall snabba att avbryta leveranserna från Ryssland efter invasionen av Ukraina. Det kostar pengar, men det fanns möjligheter att istället köpa från Kanada, Namibia, Australien och – Niger.
Om Niger nu också kommer att vara beroende av Ryssland kontrollerar Putin ungefär 60 procent av världens uranutvinning. Det är ett problem som Frankrike, USA och Sverige kommer att få hantera när nytt bränsle ska tillverkas för dessa länders reaktorer.
Kan utnyttja motstånd
Ska man undvika gruppen länder kring Putin och Prigozhin så är det Australien, Kanada och Namibia som har gruvor och kan bidra snabbt, de tre har tillsammans en tredjedel av världens utvinning.
Den nya regimen i Niger har redan beslutat att sluta exportera guld och uran till Frankrike. Guld kan man nog klara sig utan. Men uranet kan snabbt bli ett större problem för hela EU:s kärnkraftsindustri.
Australiens och Kanadas urinvånare är inte förtjusta i de miljö- och hälsokonsekvenser uranbrytningen har. Att kraftigt öka uranbrytningen i dessa länder kan bli besvärligt.
Det förstod nog Prigozjin och Putin också. Ambitionerna är att bygga relationer i Afrika för att skaffa kontroll över naturresurser. Namibias uran kan vara nästa konflikthärd. Man kan också förvänta sig att deras verksamhet via internet kommer att skärpa konflikter kring uranbrytning och urbefolkningar också i Australien och Kanada.
Priset har ökat kraftigt
Uranpriserna är redan dubbelt så högt som för några år sedan. Önskemålen om att börja bryta uran i Sverige för att försörja EU kan växa. Det finns uran i Sverige, men halterna är lägre än i de delar av världen där uran bryts kommersiellt.
Under den tid Sverige ville utveckla kärnvapen gällde ”den svenska linjen” och uranutvinningen drevs utan ekonomiska hänsyn. I Ranstad i Västergötland bröts då några hundra ton uran och de radiologiska konsekvenserna var stora, men man undvek systematiskt att följa upp hälsoeffekterna. Efter några decenniers saneringsarbete beslöt Strålsäkerhetsmyndigheten 2019 att området kunde, som man säger, ”friklassas”.
Att återuppta brytning av denna uranhaltiga alunskiffer är ett alternativ. Men det finns också områden i norra Sverige som är mindre tätbefolkade och där färre människor skulle utsättas för radon och andra radioaktiva föroreningar av verksamheten.
Bryter ner demokratier
Moderaterna John Weinerhall och Viktor Wärnick motionerade i november 2022 om att uranbrytning skulle tillåtas i Sverige. Det gick inte igenom, varken i utskottet eller riksdagen – då.
Men frågan kommer snart igen. Rysslands teknik att bryta ner demokratier samspelar med de partier som vill skapa konflikter för att få makt, både här och i Afrika. Uranbrytningens hälsoeffekter passar bra för att skapa konflikter som sedan kan motivera mer repression och inskränkningar i demokratin. Man ska inte underskatta Putins strategi. Användningen av Wagner i Niger drabbar också oss.