Staplarna talar sitt tydliga språk. Hur man än vrider och vänder på det är det skattesänkningar till de välavlönade som regeringen satsar allra mest på i årets budget. Och inte som i lite mer till skattesänkningar än till vård, skola, klimat och kultur. Utan som i att hälften går till skattesänkningar och resten får dela på det som blir över.
Försöker inte ens sälja in det som något annat än som en satsning på de med rejäla inkomster.
Moderata finansministern Elisabeth Svantesson försöker inte ens sälja in det som något annat än som en satsning på de med rejäla inkomster. Om de som jobbar och tjänar (mycket) pengar får behålla mer kommer de att sätta fart på den ekonomiska tillväxten och få oss ut ur lågkonjunkturen, är ministerns besked: ”Bara en växande ekonomi kan betala för allt vi vill göra.”
Vården hamnar i topp
Man kan säga att ingen borde bli förvånad. Det är en moderatstyrd regering som genomför moderat politik. Förra året fick finansministern ta emot en massa intern moderatkritik, inte minst från sin nuvarande ministerkollega Benjamin Dousa, när hon inte höjde brytpunkten för den statliga skatten. I år går hon säker.
Mitt i mandatperioden vill Moderaterna sätta en tydlig M-stämpel på politiken. Men frågan är om det verkligen är de egna väljarna de talar till, eller om det bara är M-topparna som får vad de vill ha.
Väljarna vill nämligen ha mer pengar till vård och omsorg. Det visar en undersökning som Dagens Nyheter/Ipsos har gjort. När väljarna får svara på hur de skulle fördela miljarderna i det så kallade reformutrymmet är mönstret tydligt. 14 miljarder av de totalt 50 som får fördelas i undersökningen går till vård och omsorg. Även om man tittar specifikt på Tidölagets väljare hamnar vården i topp med 13,5 miljarder. Följt av kriminalitet, skola, försvar, infrastruktur och invandring. Först därefter kommer skattesänkningar med på listan. 1,4 miljarder kan Tidöväljarna tänka sig att satsa på skattesänkningar.
Ur takt med verkligheten
Kan det faktiskt vara så att Moderaternas mest moderata väljare hellre vill att det det ska finnas snabba tider på vårdcentralen när barnen blir sjuka och sjuksköterskor som kan bemanna vårdplatserna så att man slipper ligga i korridoren på akuten om det värsta skulle hända, än några extra tusenlappar i plånboken?
Visst, idag kan du köpa dig förbi köer och köpa vård privat, men för att ha råd med riktigt avancerad sjukvård måste du vara mångmiljonär. Och även om de blir fler i Sverige så är de inte tillräckligt många för att utgöra hela Moderaternas väljarkår.
Det verkar som att Moderaterna inte går helt i takt med verkligheten när de lägger 27 miljarder på skattesänkningar och 4,6 miljarder på vården.
Oppositionen på vänsterkanten gör allt vad de kan för att visa på regeringens blinda fläck. Och kanske är det också det som kommer att skifta över styrkeförhållandena i nästa val.