Efter att Occupy-lägren i amerikanska städer tvingats bort av ordningsmakten, men före presidentvalet, berättade aktivisten Karen Rivera för ETC att hon hoppades att hennes egen och andras ansträngning ändå inte bara skulle bli symbolisk, utan att den verkligen skulle få genomslag hos landets politiker, både nationellt och lokalt.
– Förhoppningsvis kan vi göra avtryck, sa Karen Rivera, från Portland i nordvästra USA.
Hur blev det? Barack Obama har talat om inkomstklyftor, men rörelsens radikalitet – och krav på utjämnande skattepolitik – har knappast omfamnats av det politiska etablissemanget, speciellt inte av den nu återvalde presidenten.
Anklagas för resa till Sovjet
Men kanske är Bill de Blasio annorlunda? New Yorks första demokrat som borgmästare på 20 år, som efter sin övertygande seger lovade:
– Folket i New York har valt en progressiv riktning och i natt påbörjar vi vår väg dit, tillsammans, som en stad.
Hans linje är socialt ansvar, att motverka ekonomiska klyftor, skapa bostäder för låginkomsttagare och styra resurser till det allmännas skolor och barnomsorg.
Dessutom vill han höja skatten.
Och uttalar sig gillade om Occupy:
– Occupy förde fram krisen gällande inkomstklyftor i öppet dagsljus, och utmanande oss att ta itu med den. Det är ingen tvekan om att rörelsen lämnat avtryck i staden och i USA, har de Blasio sagt till Daily Intelligencer.
Debattörer på högerkanten förfasar sig över att de Blasio tar över en stad med budget om 70 miljarder dollar samt landets grövsta inkomstklyftor (enligt en ny rapport från American Community Suvey).
Många gör en stor sak av att han 1983, som 22-åring, reste runt i forna Sovjetunionen.
Sedan plockas hela arsenalen fram: marxist, kommunist, sandinist, socialist…
Högre skatt för miljonärer
New York har en lyskraft som Seattle saknar, men Karen Rivera blickar ändå idag hellre mot västkusten, mot den betydligt mindre staden ungefär 20 mil norr om hennes egen hemstad Portland.
– Ja, det är positivt med de Blasio, att han öppnar för en mer utjämnade skattepolitik, men att han skulle vara radikal… Inte enligt min mening. Jämför med Kshama Sawant.
I skuggan av det högprofilerade valet i New York har Seattles befolkning förra veckan valt en ledamot till kommunfullmäktige som lär skapa akut begreppsförvirring hos en högerfalang som gärna kallar presidenten ”socialist” och de Blasio ”kommunist”. Kshama Sawant är nämligen socialist. På riktigt.
– Jag tror inte att socialism gör Seattles väljare rädda, säger den 41-åriga läraren och ingenjören med bakgrund i Occupy-rörelsen.
Uppenbarligen.
Staden har valt sin första socialistiska politiker på 100 år.
Kshama Sawant vill höja minimumlönen till 15 dollar/timme (mer än en fördubbling), hon förespråkar att hyrorna ska regleras och hon vill beskatta miljonärer hårdare för att på så sätt finansiera modernisering av kollektivtrafiken.
– Det här visar att Occupys budskap låg, och ligger, nära vanliga amerikaners tankar. Det här är framgång, säger Karen Rivera.
”Vi som har makten”
Nu i söndags stod det klart att Kshama Sawant faktiskt var invald. Trots, eller tack vare, att hon distanserat sig från givetvis Republikanerna men också Demokraterna. Hon samlade sina stödtrupper, stämningen var hög på gränsen till extatisk när hon förklarade, som ett eko ur Occupy:
– Det är vi som har makten, det är vi som förändrar.