I USA pågår det en infekterad debatt om Ukraina mellan de demokratiska och republikanska lägren, där de senare i förra veckan blockerade ett stödpaket för att kunna fortsätta ge militär assistans. Tidigare i december varnade Vita huset att man från och med årsskiftet inte längre kommer ha resurser för att köpa vapen till ukrainarna, om inte den amerikanska kongressen beslutar något annorlunda.
Samarbete med tankesmedja
Ett flertal republikanska kongressledamöter planerar att delta i det ungerska tvådagarseventet, som arrangeras i samarbete med amerikanska Heritage Foundation, en inflytelserik konservativ tankesmedja som omfamnar principen om ”America first”. The Guardian har talat med en källa nära den ungerska ambassaden i Washington, som förklarat att Orbán helt enkelt försöker blockera assistansen till Kiev från USA, precis som han försöker blockera assistansen från EU.
Agerandet sätter fingret på Ungerns anmärkningsvärda agerande under Ukrainakriget.
Agerandet sätter fingret på Ungerns anmärkningsvärda agerande under Ukrainakriget. Viktor Orbán har i flera år varit känd som en av Vladimir Putins mest lojala politiker i EU. Banden mellan Budapest och Moskva har varit starka i åratal och har fortsatt vara det även efter den ryska invasionen i februari 2022. Det handlar dels om ett ungerskt beroende av rysk naturgas och rysk olja, men också om att den högerauktoritära Orbán sedan åratal fjärmat sig från EU som ett politiskt projekt. Han tror att Ryssland är en starkare aktör långsiktigt sett, som det är viktigt att stå på god fot med.
Känner sig ”kränkt”
Det här förklarar varför Orbán nyligen krävde att Europeiska rådet skulle radera frågan om ett ukrainskt medlemskap i EU från dagordningen, precis som han motsatt sig EU-sanktioner mot Ryssland. Det är saker som inte gynnar Moskva och Orbán vill bromsa dem för att vara Putin till lags.
Samma tolkning bör man göra av Ungerns fortsatta blockering av ett svenskt medlemskap i Nato. Från Budapest har man kommit med ytterst vaga förklaringar, som att svenska politiker tidigare har ”kränkt” den ungerska regeringen när man kallat utvecklingen under Orbáns styre för auktoritär. Bara när svenska politiker upphör med denna kritik kommer ett Natomedlemskap på tal, heter det.
Det är ett tramsigt spel som föga döljer vad allt egentligen handlar om: Orbán framträder allt mer som en putinist som går Moskvas ärenden på bägge sidorna av Atlanten.
Kan orsaka skada
Allt det här har gett upphov till stora orosfrågor inför att Ungern ska ta över det sex månader långa roterande ordförandeskapet i EU den 1 juli nästa år, strax efter det viktiga valet till EU-parlamentet. Det blir dels första gången ett medlemsland tar över klubban, som samtidigt är föremål för en så kallad artikel 7-process i EU på grund av att man övergett unionens grundläggande demokratiska värderingar.
Men det blir också första gången som ett land med en helt motsatt syn på Moskva får en sådan styrande roll. Även om Ungern i den rollen kommer ha ett begränsat handlingsutrymme, finns risken att landet kommer kunna ställa till ännu mer skada för den europeiska enigheten, i skuggan av vår tids största europeiska krig.