Minskningen av kärnkraften omfattar inte den planerade stängningen av tre olönsamma reaktorer i Storbritannien – dessa ligger utanför EU. Inte heller ingår Norges minskade vattenkraft eftersom även Norge står utanför unionen. Men det oplanerade bortfallet av Ringhals-4 och lite mindre vattenel i Sverige är inkluderat.
Bortfallet från de tre reaktorer som stängdes enligt plan i Tyskland vid förra årskiftet ingår, men har inte drabbat resten av EU. Den minskningen hanterade tyskarna med mer förnybar el och mindre elkonsumtion.
Det är det oplanerade och större bortfallet av drygt 80 TWh i Frankrike som verkligen påverkat elpriset i EU. Frankrike gick från att vara världens största exportör av el till att bli beroende av import. Första kvartalet 2022 importerade landet el från Tyskland varje dygn – utom ett.
Viktigare är att minska den globala efterfrågan på kol, oljegas och kärnbränsle som Ryssland tjänar sina pengar på att exportera.
I Tyskland blev det därför lönsamt att producera mer el i de fossileldade verk som stängts ner när landet inte längre behövde dem. Denna produktion ökade bara med fem TWh, medan exporten ökade med sex TWh. Så det var för Frankrikes skull tyskarna eldade mer fossilt.
Vattenkraften minskade i södra Europa på grund av det varma och torra vädret. Det varma vädret kan ses som en följd av varmare klimat. Men det går inte att bevisa, så man behöver inte tro på det om man inte vill.
Denna vinter har hittills också varit varm. Efter en period med lite vind har de senaste veckorna varit blåsiga. Tyskland har hittills under 2023 producerat mer vind-el än den sammanlagda elproduktionen från stenkol, brunkol, gas, olja och kärnkraft.
Nu fungerar två tredjedelar av reaktorerna i Frankrike, så landet är inte längre en nettoimportör. Därmed faller nu också priserna på el och på fossila bränslen. För några månader sedan, när ibland bara en tredjedel av reaktorerna fungerade, fick man betala 20 kronor per kWh för att få el levererad i Frankrike. Nu, i januari, kostar det bara två kronor per kWh. Priset på gas i EU är nu lägre än någon gång under 2022, trots att Tysklands import från Ryssland helt upphört.
Genom att hjälpa Frankrike hantera reaktorproblemen och alpländerna att klara vattenbristen blev Tyskland EU:s näst största elexportör 2022.
Största exportören var Sverige genom att ha exporterat en femtedel av all el som producerades i landet. Sverige har åter hjälpt Finland genom att exportera el motsvarande hela Ringhals elproduktion. Det har behövts eftersom reaktorn Olkiluoto-3, som drabbats av långa förseningar och olika tekniska problem, fortfarande inte nått kommersiell drift.
När den varit i provdrift har Finlands import från södra Sverige minskat och därmed prisskillnaderna inom Sverige. Enligt den plan som nu gäller ska reaktorn tas i kommersiell drift den 9 mars. Från den 23 februari ska också Ringhals 4 åter vara i drift efter den oplanerade skadan på tryckhållaren. Uppfylls planerna denna gång kommer Sydsveriges el bli billigare. Klarar Frankrike att följa sina planer i år faller priset i hela Nordeuropa.
Storbritannien har under året fortsatt att bygga vindkraft till havs. Tack vare denna utbyggnad fick landet en tredjedel av sin el från sol och vind 2022. Trots att franska EDF stängde tre äldre kärnreaktorer där, gick Storbritannien från att vara en nettoimportör av el till att bli en exportör. Mest, cirka 10 TWh, exporterades till Frankrike.
Nervositeten inför denna vinter har minskat i EU även om priserna på el och bränslen nu är högre än de var 2020.
Utbyggnaden av sol- och vindenergi går bra. De installerade solcellerna ökade med 40 GW under 2022 och vindkraften med nästan hälften så mycket. Denna nya sol- och vindkapacitet ökar elproduktionen med ungefär lika mycket som den franska kärnkraften minskade 2022. Beroendet av att importera kol, olja, gas och uran kan därmed minska.
Men det finns anledning att fokusera på att genomföra EU-kommissionens strategi Repower EU. Den säger att: Hushållen bör installera fler solcellstak och ersätta gaspannor med värmepumpar. Jordbruket och matindustrin bör öka produktionen av biogas som kan ersätta fossilgas. Myndigheter och lagstiftare bör skynda på tillståndsgivningen så att lönsamma elledningar, sol- och vindelverk byggs snabbt. Företag bör ersätta fossila bränslen med el och vätgas – och skynda på utvecklingen av vätgasteknik.
Den svenska regeringen har som ordförande i rådet en viktig roll i att snabbt omvandla Repower EU från strategi till lagstiftning i EU. Därför är det mindre kul att från EU-kommissionen och andra medlemsländer höra om den oro som finns över att den svenska regeringen är beroende av ett parti som stör processen med entusiasm för avlägsen kärnkraft och aktivt motstånd mot energieffektivisering, vätgasteknik, sol- och vindenergi.
Att undvika risken för ohanterliga klimatförändringar är inte längre den enda, eller ens främsta, drivkraften bakom denna strategi. Viktigare är att minska den globala efterfrågan på kol, oljegas och kärnbränsle som Ryssland tjänar sina pengar på att exportera. Och viktigast av allt: Den ekonomiska konkurrenskraft som billig, förnybar el erbjuder kommer att vara avgörande för EU:s framtida välstånd i förhållande till de växande kinesiska och amerikanska ekonomierna. Det kräver också ökad autonomi när det gäller teknik, industriell kapacitet och råvaror.
Förhoppningsvis är partierna som verkligen ingår i regeringen rationella nog och villiga att försvara EU:s intressen mot de ryska.