Det finns mycket att reagera på i rapporten, som det faktum att Säpo i sin tur hänvisar till en rapport som 2017 kritiserades av ett 20-tal forskare för att den hade ett närmast ”konspiratoriskt” tilltal, var en rätt dålig akademisk produkt och där författarna inte belägger sina påståenden. Denna märkliga rapport ligger inte bara kvar på Webbplatsen för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, det vill säga myndigheten som ska skydda oss mot desinformation – men ligger även nu till grund för besluten att stänga ner två friskolor.
Svepande anklagelser
Till en början fick skolorna inte ens läsa Säporapporten. Det var efter mycket om och men, till stor del tack vare sin advokat, de tillslut fick ut den.
Säpos rapport är egentligen lika svepande som MSB:s. Ingenting är konkret. Det rör sig bland annat om att en i personalen haft ”kontakter med den våldsbejakande islamistiska miljön”. Den uppgiften får det att framstå som att personen själv rör sig i sådana miljöer, men det gäller alltså en person som eventuellt haft kontakt med någon (av en helt annan anledning) som i sin tur rör sig i våldsbejakande miljöer. Med den inställningen skulle många av oss ses som potentiella terrorister.
Det är egentligen det enda konkreta som framgår. Resten av rapporten låter som alla andra debattartiklar de senaste åren: Muslimska brödraskapet (som ingen forskare kunnat belägga är organiserat i Sverige) håller på att infiltrera skolor genom en ”islamistisk ideologi” som i sin tur riskerar att radikalisera elever.
Inte en enda gång beskriver Säpo hur det här rent konkret gått till. Har personalen spridit islamism på skolan? Har styrelsen spridit islamism på skolan? Har eleverna det?
Skulle vara ett unikt beslut
Jag läser rapporten och studsar till vid mycket. Men den mest graverande uppgiften inleder rapporten. Säpo skriver:
”Säkerhetspolisen bedömer sedan 2018 inte längre Muslimska brödraskapet (MB) som en terroristorganisation.”
Säkerhetspolisen har alltså tidigare bedömt Muslimska brödraskapet som en terroristorganisation. De enda som gör det annars i världen är diktaturer och antidemokratiska länder som Egypten, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Den terrorstämplingen har inte särskilt mycket att göra med att Muslimska brödraskapet är en våldsam organisation i sig, men att de i länder som Egypten varit i politisk opposition. På grund av det har de blivit föremål för politisk förföljelse, massarresteringar och avrättningar.
Det handlar inte om huruvida Muslimska brödraskapet är en bra eller dålig organisation, jag själv är inte särskilt förtjust i delar av rörelsens konservatism. Eller andra samhällsideal som präglar den organisationen. Men det är många politiska rörelser jag inte är särskilt förtjust i – det vore ändå en skandal om Säkerhetspolisen terrorstämplar dem.
Något hände 2018 – oklart vad
Har Säpo egna terrorstämplingar som inte går i linje med politikens beslut i området? Eller är det regeringen som tagit ett internationellt skandalöst beslut, vilket är att terrorstämpla MB, utan att ha kommunicerat detta utåt? Inget annat land i varken Europa eller västvärlden har terrorstämplat Muslimska brödraskapet.
Och vad menar Säpo hände 2018? Muslimska brödraskapet har existerat sedan 1928, efter arabiska våren är organisationen i Egypten i princip utrensad – enda landet som Muslimska brödraskapet är verksamma i. Jag begriper inte vad som ska ha skett 2018 som gjorde så att Säpo ändrade i sin bedömning, mer än att det pågått en obegriplig debatt om Muslimska brödraskapet i Sverige senaste åren som drivits på av ett litet gäng debattörer, där Muslimska brödraskapet blivit organisationen som fyller rollen som boven i alla föreställningar om läskiga islamister som infiltrerar samhället inifrån.
Jag blir inte klok på det här och bestämmer mig för att ringa till Säpo. Kanske kan de ge svar på frågan om varför den här graverande uppgiften förekommer i rapporten.
I ett fram tills nyligen hemligt Säpo-dokument beskrivs Muslimska brödraskapet som en terrorstämplad organisation. Vad baserar ni det uttalandet på?
– Det kan jag inte svara på. Du får höra av dig till Skolinspektionen som begärt ut rapporten, säger en talesperson på Säpo.
Men det är ju ni som skrivit rapporten?
– Ja… Du får som sagt höra av dig till Skolinspektionen.
Så ni skriver en rapport där det mer eller mindre framgår att Säpo ägnar sig åt kartläggning utifrån en terrorstämpling, men ni vill inte svara på vad ni baserar det här på?
– Hör som sagt av dig till Skolinspektionen, det är de som begärt rapporten.
Jag bestämmer mig för att ringa Skolinspektionen. Kanske sitter de på svar.
Nyligen släpptes en rapport från Säpo som låg till grund för beslut att lägga ner två friskolor. I den beskrivs bland annat Muslimska brödraskapet som tidigare terrorstämplade. Hur ser ni på det?
– Vi kan inte kommentera uppgifterna eller hur Säpo gjort sin utredning, svarar en talesperson på Skolinspektionen.
Men Säpo hänvisar till er.
– Jag förstår. Men vi kan som sagt inte kommentera några uppgifter i en Säpo-rapport.
Slutsats:
Säkerhetspolisen gör egna terrorstämplingar.
Eller så terrorstämplas organisationer på politisk nivå utan att allmänheten får veta vad man baserar det beslutet på.
Det väcker minst sagt frågor.
Ändå vägrar berörda myndigheter att svara.