Då var han var pigg och publiken hoppfull. Idag är han mer sliten och publiken mer skeptisk. Men budskapet är i princip detsamma.
USA har två prioriteringar. Sig själva, vilket är rimligt – och Kina.
En av hans två besattheter ända sedan han svors in som president 2017, till tonerna av Europa-hymnen ”Ode till glädjen”, är att Europa ska bli suveränt och oberoende – främst av USA, och att Frankrike ska bli Europas främste ledare nu när Storbritannien är ute ur leken.
Varnar för ”ryska missiler”
Vad gäller USA menar han att det är farligt att hänga upp Europas säkerhet på en bjässe som inte prioriterar Europa, oavsett om det blir Biden eller Trump som väljs till president i november
– USA har två prioriteringar. Sig själva, vilket är rimligt – och Kina. Inte Europa, påpekade den franske presidenten under talet.
Han sparar inte på alarmismen och säger att kriget i Ukraina visar att Europa behöver ett “trovärdigt försvar mot ryska missiler”. För att detta ska vara möjligt bör Europa enas och rusta upp tillsammans med gemensamma jättelån. Och han antyder, genom att tala om att Frankrikes nukleära avskräckningspotential är avgörande för detta, att resten av Europa borde låta Frankrike gå i spetsen.
Frankrike är nämligen världens tredje största kärnvapenmakt efter Ryssland och USA och det, menar Emmanuel Macron, är avgörande för Europas säkerhet och suveränitet.
– Europa kan dö, sa Frankrikes president och förklarade vidare att upprustning, vapenaffärer och även energiförsörjning bör ske med europeisk preferens – vilket Rysslands angreppskrig mot Kina har lärt oss.
Frågan är om europeiska väljare är med på en gemensam upprustning och uppslutning bakom Frankrike. Svensk vapenindustri, exempelvis, trivs med sina stora avtal med USA och Storbritannien och andra.
Står inför ny högerallians
Emmanuel Macrons andra besatthet sedan han tillträdde som president 2017 har varit att bekämpa hotet inifrån:extremhögern. Hans taktik har varit att “ta debatten” och även ge extremhögern rätt på vissa punkter gällande framförallt migration.
Men i juni är det Europarlamentsval och hans parti har bara drygt 17 procent av röstintentionerna, enligt en opinionsundersökning av Ifop-Fiducial. Extremhögerpartiet Nationell samling däremot har över 31 procent och det finns numera dessutom ett annat exgremhögerparti: Reconquête (R) med Marine Le Pens systerdotter Marion Maréchal som etta på EU-valslistan. R riskerar att inte få några ledamöter alls efter de balanserar på femprocentsgränsen men Maréchals potentiella lösning på det oroar macronisterna:
– Jag har alltid sagt att vi måate samarbeta med Nationell samling och nágra från Republikanerna, då skulle vi kunna nå över 50 procent, sa Marion Maréchal i en intervju med extremhögerlutande tv-kanalen CNews.
Flera från det traditionella högerpartiet Republikanerna ser ett samarbete med extremhögern som vägen framåt och Macron som sin viktigaste politiska fiende.
– Jag röstade i presidentvalets båda omgångar men aldrig på Emmanuel Macron, sa till exempel Republikanerna partiledaren Éric Ciotti som sedan medgav att han alltså hade röstat på Marine Le Pen.
Orbán svarade med motsatt kurs
Så istället för att ha lyckats bekämpa extremhögern i Frankrike växer den så det knakar. Och det gäller inte bara Frankrike. Inte bara Emmanuel Macron höll tal om suveränitet i torsdags: i Budapest höll Ungerns premiärminister Viktor Orbán ett eget tal – med USA:s expresident Donald Trump närvarande på videolänk till den jublande publikens förtjusning. Orbán talade om nationernas separata suveränitet inom Europa i starkt motstånd till Emmanuel Macrons idéer.
Medan Emmanuel Macron gladde sig åt att konceptet “europeisk suveränitet” gått från att vara en väldigt fransk idé till generell inom unionen såg Viktor Orbán helt annorlunda på saken.
– En suverän världsordning skulle inte drivas av globala ideologier utan av nationella, sa han.