Bildmaterialet ger intrycket av amatörpornografi och någon har uppenbarligen fått i uppdrag att dokumentera allt, kanske som ett ”roligt minne”. Enligt uppgifter ska kokain också ha intagits under båtfärden.
Det är inte känt vem som har läckt bildmaterialet och alla komprometterande uppgifter, som även anklagar borgmästaren för en utbredd korruption. Men uppenbarligen någon som har haft mycket god insyn i hans arbete och privatliv och den stora gråzonen där emellan.
Skyller på oppositionen
Borgmästaren, Zsolt Borkai, är medlem i det ungerska regeringspartiet Fidesz. På söndag är det lokalval i Ungern och Borkai ställer på nytt upp som borgmästarkandidat i sin stad. I vilket normalt fungerande land som helst skulle en skandal som den ovan ha lett till att politikern drog tillbaka sin kandidatur. Förmodligen skulle det även ha utlöst en smärre kris i hans parti.
Men så sker inte i dagens Ungern. Borkai vägrar dra tillbaka sin kandidatur. Han har erkänt att det är han på bilderna, men anklagar avslöjandet för att vara en konspiratorisk attack från den politiska oppositionen. Regeringspartiet Fidesz kallar allt för en helt igenom privat angelägenhet och har redan vänt sida. De hundratals regeringsockuperade privata och publika medierna har knappt nämnt ett ord om skandalen.
Budapest går mot strömmen
Ungern styrs sedan 2010 styrs av det auktoritära, högerradikala Fidesz med premiärminister Viktor Orbán i spetsen. Under deras styre har Ungern blivit ett välkänt exempel på hur demokratin långsamt kan avvecklas utan att man använder våld. Sverigedemokraterna och andra högerpopulister ser Ungern som ett politiskt föredöme.
I det kosmopolitiska Budapest, där jag skriver detta, har många invånare mött avslöjandet om borgmästararen med avsky. Budapest är ett liberalt fäste och här röstar många per automatik mot regeringspartiet.
Det finns goda tecken på att oppositionen kan komma att besegra Fidesz sittande borgmästare i Budapest i detta val, vilket vore en liten men potentiellt betydelsefull seger.
Men de flesta bedömare drar ändå slutsatsen att nästan ingenting i övrigt kommer förändras i Ungern efter lokalvalet. Varken porrskandalen eller den internationella kritiken mot Fidesz auktoritära politik leder till väljartapp.
Kampanjar med ”familjevärderingar”
Det är delvis för att många ungrare inte ser några politiska alternativ till Fidesz som landets härskare. En annan anledning är att Ungern är kraftigt polariserat mellan stad och landsbygd. Ungrare som bor på landsbygden och i mindre samhällen följer i större utsträckning endast de regeringsockuperade medierna. De befinner sig i en Fideszkontrollerad propagandabubbla och röstar därefter.
Många Fideszväljare kan förstås ändå se att borgmästare Borkai både har bedragit sin hustru och svikit sitt eget partis valkampanj. Inför lokalvalen kampanjar Fidesz över hela Ungern om hur man omfamnar traditionella ”familjevärderingar” och den normkonservativa kärnfamiljen som lever i sund harmoni. Varför många av dessa väljare ändå kommer röstar på Fidesz, är för att de ingår i partiets nätverk av klientelism. De upplever sig ha fått en stabilitet i vardagen, eller ett arbete, en utbildning, en okej ekonomi – kanske allt på samma gång – tack vare Fidesz styre.
Rädda att förlora fördelar
Orbán har i åratal fört en välfärdschauvinistisk politik. Heteronormativa barnfamiljer har länge gynnats, på så sätt att gifta män och kvinnor med barn både har fått skattelättnader och extra bidrag. Kvinnor som arbetar tillräckligt länge i den offentliga sektorn får gå i förtidspension. Pensionärer har fått några extra sedlar i sina plånböcker. Samtidigt har de medborgare som inte kvalar in i dessa grupper fått kalla handen, för att inte tala om hur asylsökande flyktingar har behandlats.
De som gynnas av systemet är rädda för att förlora sina fördelar. Därför fortsätter de rösta på Fidesz, trots att de kan se systemets nackdelar och skandaler.
Morot istället för piska
I fjol talade jag med en ungersk professor i statsvetenskap, Zoltán Balázs. Han var tidigare vice borgmästare för Fidesz i ett av huvudstadens distrikt men lämnade partiet när han blev varse om den auktoritära utvecklingen. Zoltán Balázs anser att Orbán framgångsrikt har lyckats återföra Ungern till det system som fanns under de kommunistiska decennierna, där många invånare känner att det finns en stark och omhändertagande stat. I centrum står en trofast landsfader. Ingen riktig demokrati, men en tolererbar vardag – som man är rädd för att mista.
Ungern är det första EU-landet där ett nationalistiskt, högerpopulistiskt parti bildade regering på helt egen hand. Det är ett facit som visar hur auktoritära högerpopulister arbetar för att förändra ett land i grunden, och hur man med morot istället för piska – hittills, åtminstone – får en stor väljarbas att stödja en.