Trots en snabb framryckning av ukrainska förband och stora förluster bland ryska värnpliktiga, uteblev dock en strategisk panik. Efter flera misslyckade försök att helt driva ut de ukrainska trupperna verkar Ryssland istället ha valt att samla styrkor för ett slutgiltigt anfall.
Kan strida i Kursk
Intressant nog sammanfaller rapporterna om den ryska uppbyggnaden med uppgifter om att nordkoreanska trupper har skickats till Ryssland för träning. I slutet av oktober höll Natos generalsekreterare Mark Rutte en presskonferens där han bekräftade informationen. Flera västerländska rapporter gör gällande att de nordkoreanska soldaterna har skickats till just Kursk.
Den sydkoreanska underrättelsetjänsten menar att det rör sig om 13 000 nordkoreanska soldater som skickats som en del av det rysk-koreanska samarbete som etablerats under året. Nordkorea sägs få mat och robotteknologi i utbyte mot soldater och vapen.
Sett dystert ut
De senaste månaderna har kriget sett alltmer dystert ut för Ukraina. Ryssland tar successivt mark i östra Ukraina, och allt fler ryska drönare och kryssningsrobotar lyckas passera det ukrainska luftvärnet. De ständiga ryska anfallen kommer till en kostnad för Ryssland, som tar förluster, men inte i en takt som får deras anfallsstyrka att avta.
Det rysk-koreanska samarbetet blir avgörande för Rysslands förmåga att fortsätta strida.
Trots allt finns det en gräns, och det rysk-koreanska samarbetet blir avgörande för Rysslands förmåga att fortsätta strida. Nordkorea har möjligheten att förse Ryssland med det som Ryssland förbrukar mest – människoliv och artillerigranater.
Hög politisk kostnad
I militära sammanhang är det vanligt med observatörer som på plats kan dra lärdomar från andra länders krig. Om uppgifterna är korrekta, skiljer sig detta dock helt från sådana observatörer. De nordkoreanska trupperna ska strida i ryska uniformer och använda huvudsakligen rysk beväpning. Träningen syftar till att få dem att kunna samverka med ryska understödsvapen och förband.
Att Donald Trump vann valet innebär att en ny tidsfrist har börjat för både Ryssland och Ukraina. Efter att Trump deklarerade att USA:s förre utrikesminister Mike Pompeo inte kommer att ingå i hans regering, är det mest troligt att den tillträdande Trump-administrationens linje kommer att vara den som vicepresident JD Vance framförde i september: ett försök att frysa frontlinjen och tvinga fram förhandlingar.
I ett sådant läge är det viktigt för Ryssland att beröva Ukraina alla möjliga förhandlingsargument. Kursk blir på så sätt centralt, bortsett från den politiska kostnaden för Putin att Ukraina kunnat ockupera delar av Ryssland under flera månader.
Jagar fortfarande brytpunkten
Även om Ukraina tycks ha tunnat ut försvarslinjerna i Kursk, har de haft lång tid på sig att förskansa sig. Det är oklart hur Ukraina kommer att förhålla sig till en större rysk offensiv i området. Mest troligt blir det en fördröjningsstrid, där Ukraina försöker åsamka de ryska styrkorna så stor skada som möjligt samtidigt som man retirerar.
Ukrainas hopp står fortsatt till att nå den ryska brytpunkten för förluster. Med eventuella nordkoreanska trupper att sätta in blir den möjligheten dock allt mer avlägsen.