Nu har också Miss Universum-organisationen i Nicaragua förbjudits för att den i konspirativt syfte förvandlat skönhetstävlingen till ”ett politiskt bakhåll finansierat av utländska agenter”, som Rosario Murillo uttryckte det.
När den 23-åriga Sheynnis Palacios, som första nicaraguanska någonsin, nyligen vann titeln Miss Universum var Daniel Ortegas och Rosario Murillos första reaktion att förbjuda henne att återvända till Nicaragua. Senare ändrade de sig och riktade istället bannbullan mot Miss Universum-tävlingens representant i Nicaragua.
Men varför upplevde de Sheynnis Palacios som farlig?
Redan före tävlingen hade den blivande Miss Universum utsatts för en förnedrande förtalskampanj i medier som kontrolleras av paret Ortega-Murillos söner. Hon kallades Miss Buñuelos för att hon sålde buñuelos och tamales på gatan för att finansiera sina studier. Och hon kallade Miss Barrikad för att hon deltagit i protestdemonstrationer mot regimen under upprorsåret 2018.
Men hånet slog tillbaka. Sheynnis Palacios vann Miss Universum-titeln. Och att hon är populär bland nicaraguanerna beror inte bara på att hon är vacker, utan på att hon kommer från enkla förhållanden och har fått kämpa för att ta sig fram. Och, inte minst, att hon deltog i protesterna mot regimen även om hon var rädd. Många identifierar sig med henne.
När hon segrade utbröt ett massivt firande på gatorna med dans och bilkaravaner runt om i hela Nicaragua. Alla viftade med den nicaraguanska blåvita flaggan.
Sådant som segrarna alltid säger, men för Ortega-Murillo var det ett hot.
Sheynnis Palacios galaklänning under tävlingen gick i samma blåvita färger och i sitt tacktal sa hon något om att Nicaragua ”går mot bättre tider, snart kommer nya dörrar att öppnas”. Sådant som segrarna alltid säger, men för Ortega-Murillo var det ett hot.
Efter protesterna 2018 definierades den blåvita flaggan som konspirativ eftersom den använts av demonstranterna. Sedan dess är det nästan bara sandinistfrontens svart-röda som hissas vid offentliga institutioner. Den gamla blåvita hade ”approprierats av förrädarna”. Därför var det bara logiskt att Rosario Murillo anklagade de som firade den nya Miss Universum för att vilja “förvandla ett vackert och välmotiverat tillfälle av stolthet till ett destruktivt kuppmakeri”. Ett par muralmålare som börjat ett porträtt av den nya Miss Universum fick order att måla över det hela.
Det låter bisarrt. Men det är allvar. Och det berättar hur insnärjd den nicaraguanska regimen är i sina konspirationsteorier..
Samma konspirativa tänkande ligger bakom den ”invasion” av rättsväsendet som skedde under ungefär samma tid, på order av Rosario Murillo. Presidentparets totala kontroll över rättsväsendet har visats otaliga gånger det senaste åren, som när alla potentiella presidentkandidater fängslades före valet och nu senast utvisningen av 200 politiska fångar som samtidigt blev av med sitt nicaraguanska medborgarskap och fick alla sina egendomar exproprierade. Även andra, som författarna Giaconda Belli och Sergio Ramirez, som redan befann sig i exil, blev av med sina medborgarskap och fick sina egendomar exproprierade.
Trots denna kontroll avskedades på ett bräde genom direkta polisingripanden på arbetsplatserna, utan förklaring och utan avskedsvederlag, drygt 900 av rättsväsendets 9 000 anställda. Dessa tio procent misstänktes för att vara förrädare eller potentiella förrädare – från högt uppsatta domare till vaktmästare. Och förrädare måste bort. Varje liten spricka i muren är en fara.
Att Ortega-Murillo och sju av deras barn med deras familjer bor bakom en tre meter hög mur i kvarteret El Carmen i centrala Managua är ingen tillfällighet. Därinne är verkligheten så långt bort att man inte behöver se den.
Nära medarbetare till Ortega-Murillo hävdar på allvar att CIA nu försöker förvandla Sheynnis Palacios till en samlande figur för oppositionen. Ännu ett skäl att betrakta dem som blev glada över hennes seger som kuppmakare. Och henne som ett livsfarligt hot.
Samtidigt som paranoian styr mycket av den nicaraguanska regimens agerande fick den nyligen lovord av Internationella valutafonden sedan en delegation besökt landet. Delegationen berömmer regeringen för dess ”försiktiga makroekonomiska politik” och betonar det positiva i att ”las remesas”, det vill säga de pengar som anhöriga i utlandet skickar hem till sina anhöriga, har ökat så mycket att de snart utgör 30 procent av BNP.
IMF tycks inte se någon ironi i att de positiva siffrorna beror på det negativa faktum att antalet nicaraguaner som tvingas emigrera, av politiska eller ekonomiska skäl, har ökat dramatiskt det senaste åren. Inte heller i att de flesta av dessa emigranter klassas som landsförrädare, kuppmakare och konspiratörer av regimen.
Inte konstigt att Daniel Ortega och Rosario Murillo är rädda för vad som skulle kunna hända när Sheynnis Palacios kommer tillbaka, än mer om det sker innan hennes Miss Universum-år är slut.