– Min personliga tanke är att inträde av en privat partner bland annat skulle ge fördelar på en teknisk nivå, säger borgmästaren i San Bartolomeu.
Vattenledningarna i området bygger på romarrikets gamla akvedukter som byggts på och inte renoverats ordentligt. Det har inte funnits kapacitet att pumpa vattnet, underhållet har eftersatts och inga nya investeringar av betydelse har gjorts.
Därför har avsaknad av vatten i kranarna varit ett ständigt återkommande problem, framför allt på sommaren. Detta beror inte på en brist på vatten i första hand utan på att ledningarna inte fungerar och under större helger har vattnet stängts av. För ett område som lever på turism är detta en katastrof.
Eftersatta akvedukter
Gerardo Fornarelli driver en bar i semesterparadiset Cervo.
– Det här går inte, säger han till Dagens ETC.
– Vi har haft ständiga problem med vattnet under många år men nu är det hopplöst. Vi kan inte ha öppet utan att ha vatten och besökare kommer inte hit om de vet att barer och restauranter är stängda och att det inte finns något vatten.
Hotell, pensionat och lägenheter som hyrs ut kan inte ta mot gäster om det inte finns vatten och det finns inga resurser att bygga ut eller bygga nya vattenledningar. Huvudledningen är akvedukten Roja med anor från romarriket och investeringar i nya ledningar har försummats under många år. Idag vägrar de nya kommunledningarna att ta ansvar för tidigare brister.
”Kan inte ta ansvar”
Vattendistributionen i Imperiaområdet i Ligurien drivs av ett offentligt ägt företag, Rivieraacqua, som är politiskt styrt och inte har några investeringsprogram av betydelse. Krisen blev ännu större när borgmästaren i Cervo, Lina Cha, beslöt i förra veckan beslöt att avgå som ordförande för Rivieraacquas tekniska kommitté.
– Jag kan inte ta ansvar för ett företag som inte har förutsättningarna att genomföra sina uppgifter.
Den italienska staten och regionen är dysfunktionella i dessa frågor och inga av de stora partierna har några konkreta planer på lösningar. En av de ledande politikerna i området, Claudio Scajola, för närvarande borgmästare i regionshuvudstaden Imperia, slår fast att orsaken till dagens situation är bristande investeringar, bristande underhåll och dåligt fungerande vattenförvaltning. Scajola själv har som en av Silvio Berlusconis närmsta män, medlem i Berlusconis parti Forza Italia och tidigare inrikesminister en stor del i att inga investeringar gjorts i vattenförsörjningen.
Politiken saknar svar
Detta gör att desperata invånare och lokala politiker ser en privatisering som enda möjlighet, även om majoriteten är emot att släppa in privata intressen. Italien är i en ständig ekonomisk och politisk kris och det finns inget intresse från den rekordstora politiska klassen av att investera inom områden som vattendistribution.
Vänster- och mittenpartierna i landet har tappat stora delar av sitt gamla stöd och saknar idag ideologi. Det gäller både den mitten/vänster-populistiska Femstjärnerörelsen som minskat sitt stöd från över 50 procent till 18 procent idag och mittenpartiet Partido Democratico som i hög grad lämnat över regeringsmakten till teknokrater i hopp om att deras effektivitet ska rädda landet.
På högersidan finns de två starka och ideologiskt styrda partierna Italiens bröder och Lega som bägge driver en högerextrem politik och skyller det mesta på EU och invandring. Dessa två partier, med rötter i det nyfascistiska MSI, väntas gå fram starkt i nästa månads val i Italien och få regeringsmakten tillsammans med Berlusconis mycket svaga parti Forza Italia.
Det är få som förväntar sig en förbättring av den italienska infrastrukturen med en sådan regering.