Lars Palmgren:
Domen mot Kirchner visar upp den argentinska rättsrötan
Bild: Rodrigo Abd/AP
Dagens ETC
Dyra vägbyggen och skumma hotellaffärer. Nu är Argentinas vicepresident Cristina Fernandez de Kirchner dömd för korruption. Men efter decennier av politisering och manipulering av rättsväsendet är dess trovärdighet körd i botten.
Det här är en analys.
Det är skribenten och inte
Dagens ETC
som står för åsikten.
Argentinas vicepresident Cristina Fernandez de Kirchner, CFK, dömdes i tisdags förra veckan till sex års fängelse för korruption och förbjöds samtidigt att ställa upp i val under resten av sitt liv.
– Oroa er inte, fnös CFK i en direktsänd kommentar minuterna efter att domen offentliggjorts.
– Jag kommer inte att ställa upp i några fler val. Och den 10 december nästa år upphör min immunitet så då kan ni sätta mig i fängele utan problem. Det vill säga om ni inte dödar mig innan.
Hon syftade på det mordförsök som hon utsattes för i september när hon var väg till sin bostad mellan en stor grupp anhängare. Pistolen fungerade inte och tre personer har gripits.
– De vill se mig antingen som fånge eller som död, sa CFK med en röst som darrade av vrede.
– De kan säkert hitta andra marginella typer som är villiga att hålla i pistolen.
Osannolikt med fängelse
Rättegången har pågått i tre år med offentliga pläderingar och försvarstal. CFK har hävdat att hon varit dömd ända från början och har beskrivit de tre domarna som utgjorde juryn som en exekutionspatrull.
Hennes bittra kommentar av domen, då hon flera gånger var nära tårarna, avslutades med påståendet att rättsväsendet i Argentina utgör en maffia och en parallell stat. Och att straffet i själva verket syftar till att sätta stopp för hennes framgångsrika politiska karriär som bland annat rymmer två perioder som president och samtidigt krossa peronismen som politisk rörelse.
CFK kommer knappast att hamna i fängelse eftersom hon har parlamenterisk immunitet och eftersom ingen som fyllt 70 år sätts i fängelse i Argentina. CFK är 69. Dessutom kommer domen förmodligen att överklagas, vilket kan ta flera år.
Läcktes från Telegram
Idag är det argentinska rättsväsendet sargat med låg trovärdighet. Men en gång i tiden var det ett lysande exempel för övriga Latinamerika. Just nu går filmen ”Argentina 1985” för fulla hus i Buenos Aires. Den handlar om rättegången mot de nio juntamedlemmarna som leddes av den unge domaren Julio César Strassera. Ett slags argentinskt Nürnberg som ledde till hårda domar och som inte har någon motsvarighet i andra länder på kontinenten som också lidit av diktatur.
Men med början med Carlos Menem under 90-talet började en politisering och manipulering av rättsväsendet som ledde till att dess trovärdighet idag är körd i botten. Bara en dag innan domen mot CFK läcktes en chatt från Telegram mellan flera domare som diskuterade hur de skulle kunna dölja att de deltagit på en bjudresa till en egendom i Patagonien som ägs av en ökänd nordamerikansk affärsman. Läckan hade inget inget direkt att göra med rättegången mot CFK, men stärkte knappast rättsväsendets trovärdighet.
Men att det finns fog för mycket av kritiken mot det argentinska rättsväsendet innebär inte att anklagelserna mot CFK är tagna ur luften. I själva verket är hennes politiska karriär kryddad av allehanda exempel på korruption. Ett exempel var när det avslöjades att hennes dotter Florencia hade en miljon dollar i sedlar i sitt bankfack.
Mängder av Rolexklockor
Ett annat var när polisen kom på CFKs tidigare arbetsminister José López mitt i natten i färd med att kasta säckar som rymde nio miljoner dollar i sedlar och mängder av Rolexklockor över muren till ett nunnekloster där abedissan tog emot och gömde undan dem.
Men de fall domen mot CFK gäller har att göra med offentliga vägbyggen i provinsen Santa Cruz i södra Argentina, där CFK:s framlidne make Nestor föddes och där han var guvernör innan han 2003 valdes till president och inledde den familjedynasti som fortsatte med CFK:s två presidentperioder.
Hotell i Patagonien
Spindeln i nätet är Lázaro Báez, en bankanställd som var nära vän med Nestor och som på kort tid skapade ett byggföretag som kom att monopolisera alla offentligt finansierade projekt i provinsen.
Mellan 2007 och 2015, då CFK, var president vann Báez 51 offentliga upphandlingar om vägbyggen för hundratals miljoner dollar. Ett enda av dem fullföljdes inom ramarna för den uppgjorda budgeten. Alla andra fick extra tilldelning. Men hälften av vägbyggena blev aldrig klara och är idag helt övergivna.
Åklagarna hävdar att Báez var frontfigur för en organisation som kanaliserade pengar till familjen Kirchner. Det skedde på flera olika sätt, bland annat genom de två stora hotell som familjen äger i Patagonien och där Báez företag, enligt bokföringen, hyrde alla rum under långa perioder, utan att någon bodde i dem.
Lågmålda reaktioner
Det finns gott om den typen av underligheter i CFK:s och hennes omgivnings historia. Flera rättsprocesser mot henne har tidigare lagts ner, men flera andra står på tur.
Författaren Jorge Luis Borges sa en gång att ”i Argentina är det inte kärlek som håller oss samman, utan fasa”. Och relationen mellan ett korrupt och ifrågasatt rättsväsende och en korrupt och ifrågasatt politisk maktapparat sjuder verkligen av fasa.
Frågan är om domen mot CFK kan återvinna något av rättsväsendets förlorade trovärdighet. Och om den kan bidra till att rensa i den ingrodda korruption som blivit en naturlig del av det politiska systemet.
Lätt blir det inte. Men heller inte omöjligt. Det faktum att reaktionen på domen, med vissa undantag, hittills har varit relativt lågmäld kan kanske tolkas som ett positivt tecken – att det inte är för eller mot CFK som gäller när domen bedöms, utan dess juridiska hållbarhet.
Men för att det argentinska rättsväsendet ska återfå samma trovärdighet som under rättegångarna mot juntamedlemmarna 1985, krävs betydligt mer.