De bevingade orden kom från Suella Braverman, då inrikesminister för första gången, under konservativa Tories kongress. Drömmen? Att tidningen Telegraphs framsida skulle prydas av en bild på ett flygplan lastat med asylsökare som lämnar Storbritannien för Rwanda. Men det var inte det uttalandet som skulle göra henne till landets kortast sittande inrikesminister sedan 1834 – kortare än Liz Truss 49 dagar som premiärminister – utan att hon ertappades med att skicka konfidentiell information från sitt privata mejlkonto i ett mejl till en annan parlamentsledamot.
Mejlskandalen utgjorde ett ganska grovt brott mot reglerna för ministrar i Storbritannien och det var många som höjde på ögonbrynen när hon sex dagar efter att hon fått sparken, när Liz Truss fick gå och Rishi Sunak tog över, fick tillbaka jobbet som inrikesminister.
Poppis bland populister
Men att Rishi Sunak valde nysparkade Suella Braverman som sin inrikesminister är inte så chockerande som det kan verka. I och med utspel som det om drömmen om Rwanda har hon sedan länge gjort sig populär i Tories högerfalang, som däremot ställt sig lite tveksam till Sunak. Bravermans popularitet hos falangen har inte falnat i och med hennes utspel om mångkulturalismens misslyckande, att homosexualitet inte är ett asylskäl, eller att hon kallade flyktingar som tog sig till Storbritannien i båtar över Engelska kanalen en ”invasion”.
Tidigare i november påstod hon att hemlöshet är ett ”livsstilsval” för några, någonting Sunak tog avstånd från, men slutet på hennes andra tid som inrikesminister kom efter att hon i en debattartikel skrivit att brittisk polis är tuffare mot högerextremister som demonstrerar än mot pro-palestinska demonstranter. Artikeln ska ha skickats till Downing street för godkännande, men Braverman ska sedan ha struntat i några av ändringarna som föreslogs. Tonen mot demonstranterna för eldupphör, som Braverman kallade en ”mobb”, bidrog enligt många till att extremhögern använde våld mot en demonstration under helgen.
Högerskräcken
Nu har alltså Suella Braverman fått sparken, och mer återhållsamma partikamraten James Cleverly, tidigare utrikesminister, har tagit över posten som inrikesminister. Att tidigare premiärministern David Cameron gör comeback i politiken som ny utrikesminister har också upprört partiets populisthöger, som minns hans senaste gärning i brittisk politik – i form av att ta ledartröjan för kampanjen mot brexit. Redan samma dag som det blev klart att Suella Braverman inte skulle få sitta kvar i regeringen hade högertorygruppen New conservatives möte, inte minst för att diskutera ommöbleringen i regeringen. Gruppen väntas ställa sig bakom Braverman om och när hon profilerar sig som en högerutmanare till Rishi Sunak, ansiktet utåt för högertories. Just nu sitter Sunak ganska säkert i ett parti som inte vill byta ledare en tredje gång sedan senaste valet. Men 2024 (eller allra senast januari 2025) är det val igen och den breda förväntningen är att Keir Starmers Labour kommer att ta över regeringsmakten. Då öppnas dörren för en rejäl falangstrid och ett vägval för Tories. Nu har högersidan fått en självklar ledarkandidat.