Det blåser vänstervindar i landet. I den senaste opinionsmätningen från DN/Ipsos visade att det rödgröna blocket har 52,5 procent av väljarna. Samtidigt får alliansen de sämsta siffrorna sedan den bildades i augusti 2004. Det innebär att om siffrorna håller i sig kan S, MP och V bilda majoritetsregering. Men Löfven har tidigare öppnat för en regeringsbildning med C eller FP.
I förra veckan i Svenska Dagbladet fortsatte S-valgeneralen Jan Larsson på det spåret och visade öppenhet högerut. Samtidigt markerade han en tydlig distans till V.
– Det finns många människor som inte litar på Vänsterpartiet.
Från Socialdemokraternas horisont är SD ett stort orosmoln och riskerar med sin allt starkare vågmästarroll att skapa en mycket komplicerad parlamentarisk situation.
Börjar tänka det otänkbara
Nu höjs rösterna för att S istället ska bilda regering över blockgränsen. PM Nilsson skrev nyligen på Dagens Industris ledarsida att han börjar ”tänka det nyss otänkbara” och öppnar för en majoritet beståendes av S, MP och FP. Den konstellationen gick FP-veteranen Bengt Westerberg ut och stödde i förra veckan.
– Det är inga stora sakpolitiska hinder för Folkpartiet att samarbeta med Socialdemokraterna, det är den politiska styrkan det handlar om, sa Bengt Westerberg i Dagens Industri.
Utspelen är ett tecken i tiden, menar den S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld.
– Allt fler borgerliga börjar nu räkna med att alliansen kommer att förlora valet. Diskussionen är en logisk följd av de rödgröna har ett så starkt övertag i opinionen, säger han.
Bryt upp blockpolitiken
Även TCO-ledaren Eva Nordmark har uttalat en tydlig önskan om ett samarbete mellan S och FP. I ett gemensamt utspel propagerade TCO och LO för att man bör bryta upp blockpolitiken. De gjorde ett liknande utspel för knappt ett år sedan men skillnaden nu är att alliansen har tappat ännu mer. LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson uttrycker sig däremot inte exakt om vilka partier som ska regera tillsammans.
– Vi har varit väldigt tydliga med att vi vill sen en S-ledd regering men att samtidigt ge Stefan Löfven ett stort handlingsutrymme att formera ett parlamentariskt stöd i riksdagen, säger han till Dagens ETC.
Senast Sverige styrdes av en blocköverskridande regering var för 60 år sedan då Tage Erlander slöt en överenskommelse med Bondeförbundet (nuvarande Centerpartiet). I valet 1994 försökte S alliera sig med Folkpartiet, då stoppades av samarbetet av LO.
Kommer du att hindra S från att bilda regering med FP?
– Jag väljer inte säga något om det. Vi vill se en S-ledd regering och det är rimligt att S söker ett samarbete i riksdagen där man får majoritet. Vi kan inte ha ett främlingsfientligt parti som får ett så stort inflytande i riksdagen, säger Karl-Petter Thorwaldsson.
LO:s nya linje behöver inte ses som ideologiskt skifte i toppen, tror statsvetaren Ulf Bjereld.
– Snarare handlar det för LO om att inte lägga alla ägg i en samma och korg. Facket är beroende av att S inte är borta för länge från regeringsställning. Det minskar deras inflytande, säger han.
De små borgerliga partierna har kompromissat bort mycket av sin politik och har tagit skada av alliansen. Det talar starkt emot ett blocköverskridande samarbete, tror statsvetaren Ulf Bjereld. Det är även osannolikt att FP skulle bilda regering med S.
– Valrörelsen kommer präglas av en stark polemik mot socialdemokratin från alliansens sida. Det kommer att blottlägg de ideologiska skillnaderna. Det blir svårt att plötsligt, dagen efter valnatten, sätta sig i en S-regering. Däremot kan det komma en öppning när Jan Björklund avgår, vilket många tror att han kommer göra senast våren 2015, säger han.