LO:s digitala nätverk Opinionsverket hittade bara två citat av Reinfeldt om arbetslösheten i sin medieanalys som sträcker sig över ett år. I det ena hävdar han att 110 000 ”av dem vi kallar arbetslösa är heltidsstuderande”. Och i det andra kommenterar han effekterna av finanskrisen: ”Vi trodde, när finanskrisen bröt ut, att vi skulle få ännu fler arbetslösa än vi fick.”
Analysen visar också att statsministern i endast 2,5 procent, 5 stycken, av artiklarna använder ordet arbetslöshet när han svarar på journalisternas frågor, och då endast när han skjuter ifrån sig problemet enligt citaten i analysen.
Istället väljer han omskrivningar som ”sysselsättningsfrekvens”, ”sysselsättning”, ”jobbpolitik” och ”jobbskapande”.
Varför undviker Reinfeldt ordet arbetslös och arbetslöshet?
– Olika partier har olika sätt att tala om samhällsproblem. För vår del är det viktigt att tala om sysselsättning och vägar till jobb, säger Markus Friberg, pressekreterare hos statsministern.
De arbetslösa inskrivna på Arbetsförmedlingen är över 400 000. Är det känsligt att tala om arbetslösheten?
– Det handlar om ideologiska utgångspunkter. Vi sätter människorna i centrum och talar hellre om sysselsättning, säger han.
”En färggladare verklighet”
Carina Wellton ordförande i föreningen Solrosuppropet som samlar långtidssjukskrivna, utförsäkrade och arbetslösa, är inte förvånad över analysresultatet.
– Nej, inte speciellt. De laborerar med språket och skapar sin egen verklighet.
Varför tror du att det är så?
– De vill beskriva en lite färggladare verklighet och inte framstå som att de misslyckats med något. Skulle de erkänna problemen skulle de behöva göra något åt dem och det vore att gå emot hela deras politik med arbetslinje och jobbskatteavdrag.
Markus Friberg håller inte med.
– Vi har en aktiv politik för att få fler i jobb.
Henrik Ekengren Oscarsson, statsvetare i Göteborg, konstaterar att språk är makt och att det handlar om att gestalta verkligheten på det sätt som gynnar en bäst. Alla gör det.
Varför tror du just arbetslös och arbetslöshet är ord som Reinfeldt undviker?
– Det var jobbfrågan de vann valet på och det är den de kommer att värderas på. Jobben kommer att stå högt på dagordningen i valrörelsen, så de funderar nog nogsamt på vilka bilder de förmedlar.