Som de flesta svenska Europaparlamentariker har Alf Svensson jobbat på utan att få någon större uppmärksamhet på hemmaplan. Medan Kristdemokraterna i Sverige tonat ner konservativa idéer i fråga om abort och kvinnors rätt har Alf Svensson gått åt motsatt håll.
Det menar parlamentarikerna Mikael Gustafsson (V) och Anna Hedh (S) som är kritiska till att han valt att rösta emot flera resolutioner på området.
– Det är allvarligt. Sverige har alltid varit en stark röst på jämställdhetsområdet och har ett rykte om sig att värna kvinnors rättigheter, säger Mikael Gustafsson.
– Alf är Alf och jag blir kanske inte förvånad, men oavsett är det fruktansvärt att någon svensk röstar emot sådant här. Under mina tio år i parlamentet har vi lyckats göra små, små framsteg hela tiden, men nu går utvecklingen bakåt igen, säger Anna Hedh.
Följde sin partigrupp
Kritiken gäller dels den så kallade Estrela-rapporten som förordade säkra och lagliga aborter liksom sexualkunskap för unga européer. Dels den årliga övergripande resolutionen som tas i samband med 8 mars, men som i år för första gången någonsin inte gick igenom. Nytt för i år var en höjd miniminivå på 20 veckors föräldraledighet samt en skrivelse om att finanskrisen drabbat EU:s kvinnor.
Alf Svensson röstade – liksom sin partigrupp EPP – nej i båda fallen.
”Etiskt dilemma”
Alf Svensson vill inte bli intervjuad av Dagens ETC men skickar skriftliga motiveringar till varför han valt att rösta som han gjort. Han skriver att abort inte hör till parlamentets behörighetsområde och att ”staten och lagstiftaren inte kan ställa sig neutrala till det etiska dilemma som en abort odiskutabelt innebär”. Han skriver också att betänkandet ”inte nämnde att även fostrets skyddsvärde måste beaktas”.
Angående den övergripande 8 mars-resolutionen skriver han att det är ”fel väg att gå att lagstifta sig till jämställdhet genom obligatorisk föräldraledighet” och att det är ”befängt att beskylla EU:s åtstramningspolitik och trojkan för ökade klyftor mellan män och kvinnor”.
Driver en annan linje
Både Mikael Gustafsson och Anna Hedh tycker sig se att Alf Svensson driver en mer konservativ linje i EU än vad hans parti gör i Sverige.
– Jag har precis varit på ett möte i FN om kvinnors rättigheter och där hade den svenska regeringen exakt samma hållning som jag. Men i EU driver man en annan linje, säger Mikael Gustafsson.
– I Sverige driver KD inte på för något abortförbud och jag tror att de är för både sexualundervisning i skolorna och preventivmedel, men här sitter Alf Svensson i en partigrupp som är emot sådant, säger Anna Hedh.
Hon undrar om det beror på att Alf Svensson är ensam representant för KD i EU och inte hinner läsa in sig på allt utan följer sin partigrupp.
– Eller så beror det på att de kristdemokratiska värderingarna styr i EPP medan KD i den svenska regeringen får vika sig för Moderaterna.
Är det lättare att vara kristdemokrat i EU än i riksdagen och regeringen? Elisabeth Sandlund, opinionsredaktör på kristna tidningen Dagen, svarar ja på den frågan.
– Absolut. I parlamentet finns en annan frihet, där ingår Kristdemokraterna i den största partigruppen och det finns andra referensramar, säger hon.
Elisabeth Sandlund tycker att det är Göran Hägglund som i större utsträckning borde stå upp för sin kristna värdegrund.
– Nu har KD suttit åtta år i regeringen utan att lyfta de höga aborttalen.
Hon säger att Alf Svensson har en unik förmåga att hantera balansgången i svåra frågor.
– Han är suverän. Han klarar av att framstå som superkristen utan att folk tycker illa om honom.