Riskerar 5 år i fängelse
Uppläggen hade gjorts av PwC och innan Antoine Deltour sa upp sig från företaget kopierade han en stor mängd dokument som bevisade det. Sedan läckte han till media.
I dag faller domen mot honom och blir han dömd kommer det att sända en kraftig signal till alla framtida visselblåsare.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Antoine Deltour står anklagad för bland annat stöld och brott mot regler om affärs- och yrkessekretess. Han riskerar fem års fängelse och tio miljoner kronor i böter. Även hans tidigare kollega, Raphaël Halet, och journalisten Edouard Perrin står inför rätta och döms i dag.
Malin Björk, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet, hoppas på friande domar.
– Om de döms så är det jätteallvarligt. Då är det en tydlig signal att den här typen av granskning av storföretagens verksamhet ska vi omöjliggöra och lägga locket på. För om ni journalister inte får tillgång till den här informationen – hur ska ni då kunna granska det som sker? undrar hon.
Omfattas inte av undantag
I april röstade Europaparlamentet igenom ett nytt direktiv om skydd av företagshemligheter, som kan göra det ännu svårare för journalister och visselblåsare att avslöja oegentligheter. Det är den första lagstiftningen i sitt slag på EU-nivå och tanken är att företag ska uppmuntras till investeringar.
Efter kraftig kritik gjordes ett tillägg till texten som ger visselblåsare ett visst skydd. Men Malin Björk menar att det fortfarande är långt ifrån tillräckligt.
– Det ger varken ett tillräckligt skydd för källan eller journalisten. För att det ska gälla måste man informera om någonting olagligt – men det kan ju också vara någonting omoraliskt, säger hon.
Undantaget skulle därför inte ha hjälpt varken Antoine Deltour, Raphaël Halet eller Edouard Perrin. Skatteplaneringen är inte olaglig i sig utan det handlar snarare om att företagen försöker hitta kryphål i lagstiftningen.
Beslutet om det nya direktivet togs med stor majoritet i Europaparlamentet men bland de 20 svenska ledamöterna var motståndet relativt stort: 11 röster för och 7 emot. De som röstade mot var ledamöter från Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, bland dem Malin Björk.
– Jag är förvånad över att direktivet kunde gå igenom efter Luxleaks. Det finns ett stort behov av att granska företagens verksamheter och att då rösta igenom ett direktiv som täpper till den möjligheten är ett dåligt politiskt tecken, säger hon.
Deltour kritiserar direktiv
Kritik har också riktats mot att direktivet innebär omvänd bevisbörda vid rättsliga tvister och att företagen får överdrivna rättigheter att kalla något för en ”företagshemlighet”.
Det har påpekats av bland annat Antoine Deltour själv, som inför omröstningen försökte få parlamentsledamöterna att tänka om.
”Detta direktiv gör det möjligt för företag att stämma alla som använder eller publicerar information som de anser är en affärshemlighet – men enligt definitionen kan det vara nästan all typ av intern information om företaget”, skrev han.
Antoine Deltour, fransk medborgare likt de två andra åtalade, ska ha lämnat över information till Edouard Perrin som 2012 resulterade i avslöjanden i fransk tv.
Dokument ska även ha skickats till internationella journalistnätverket ICIJ, som nu senast bearbetade Panama-dokumenten, läckta av en annanvisselblåsare.
Totalt ska det ha handlat om 28 000 filer.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Av 343 inblandade företag har 26 anknytning till Sverige.
Själv säger Antoine Deltour: ”Jag ångrar ingenting.” Fler än 150 000 personer har undertecknat ett upprop som kräver att han inte ska straffas.