Som det inte vore nog för kärnkraftsindustrin i Japan så har en domstol i onsdags för första gången beslutat om ett föreläggande mot kärnkraftverket i Takahama, som återöppnades den 26 januari i år. Domstolen ansåg att det finns säkerhetsbrister i anläggningen efter att en radioaktiv läcka upptäckts en vecka innan återöppnandet. Under torsdagen stängdes Takahama-verket därför ner igen.
– Domstolen sänder en tydlig signal till Tepco och kärnkraftsindustrin. Budskapet är att kärnkraften inte har någon plats i Japans framtid, skriver Hisayo Takada, vice programdirektör för Greenpeace Japan, i ett pressmeddelande.
”Önskar att de hade gjort mer”
Dagens ETC besökte Fukushima-prefekturen (området där staden Fukushima och kärnkraftsverket Fukushima Daiichi ligger) 2014 och pratade då med två stadsbyggnadsarkitekter, Fujiwara Michio och Endo Kazahiro, som arbetade med att bygga upp staden Minamisouma. Redan då var de mycket skeptiska till Tepcos sätt att hantera krisen på.
– Vi vet att Tepco har stora massor radioaktivt vatten som de förr eller senare måste ta itu med. Vi önskar att de hade gjort mer för de boende i området så att de kan komma tillbaka till sina hem, sa Fujiwara Michio då.
Men Tepco gjorde aldrig mer. Ganska snart efter att Dagens ETC gjorde intervjun gick landets arbetsminister Toshimitsu Motegi ut och sa att Tepco nu skulle fråntas ansvaret för saneringen av området. Flera skandaler gällande just det radioaktiva vatten som Fujiwara Michio pratade om hade gjort att regeringen fått nog.
– Vi lät Tepco hantera situationen med det kontaminerade vattnet och de utvecklade situationen till ett spel whac-a-mole, som han själv uttryckte det vid en presskonferens i augusti 2014.
Mörkat information
Greenpeace har sedan katastrofens början varit starkt kritisk till hur Tepco hanterat situationen. De har riktat anklagelser om att Tepco har mörkat information, hanterat avfall felaktigt och struntat i att åtgärda problem.
– Det har inte funnits någon vilja från Tepco över huvud taget att ta itu med situationen. Det finns en anledning till att befolkningen i Japan är negativt inställda till kärnkraft fem år efter Fukushima. Kärnkraftsindustrin har varit väldigt arrogant, säger Kendra Ulrich, som just nu befinner sig i Fukushima för Greenpeaces räkning.
Förtroendet för Tepco är rekordlågt enligt både aktiekurser och enkätundersökningar i japanska tidningar. Aktien föll med 80 procent efter katastrofen och även om den har klättrat en aning de senaste åren är den fortfarande inte i närheten av nivåerna 2011. Det påverkade inte bara de privata aktieinnehavarna. Japans tredje, respektive näst största pensionsförsäkringsbolag var delägare i anläggningen. De förlorade så mycket pengar att den staten fick sätta in åtgärdspaket för att rädda kvar företagen och pensionerna och sammantaget höll kärnkraftskatastrofen på att välta stora delar av den japanska ekonomin.
– Det finns ingen som har förtroende för Tepco i Japan och de har skadat bilden av Japan internationellt. En kärnkraftskatastrof drabbar inte bara ett land, och genom Tepcos agerande har de direkt påverkat havslivet och länder i hela regionen, fortsätter Kendra Ulrich.
Påverkar miljön under lång tid
I samband med femårsdagen har Greenpeace tagit fram en rapport som är direkt nedslående. Katastrofen kommer att påverka miljön under en lång tid framöver, skriver organisationen.
– Trots att regeringen tagit över arbetet med den radioaktiva städningen kommer det inte minska det ekologiska hot som de radioaktiva läckorna inneburit, säger Kendra Ulrich.
Mätningar som Greenpeace gjort visar att Abukuma, en av Japans största floder som rinner genom Fukushima-prefekturen, kommer att ha förhöjda radioaktiva nivåer i hundratals år framöver. Och många av de evakuerade i området kommer fortsatt inte kunna återvända till sina hem, berättar Kendra Ulrich.
– Vi ser inget slut på katastrofen. 100 000 människor är fortfarande evakuerade. Regeringen Abe försöker ge sken av att allt är tillbaka till det normala, men i verkligheten har de en pågående kärnkraftskris som inte kan städas upp eller räddas. Det här är en av de värsta miljökatastroferna som någonsin skett.