BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
2009 ägde den topprocenten 45,4 procent av tillgångarna, nu har deras andel ökat till 50,8 procent. Det visar en ny rapport från institutet Credit Suisse. Med tillgångar menar institutet det sammanlagda värdet av fastigheter, sparkapital och aktier minus skulder.
Snittägande: 9 000 kronor
I den absoluta förmögenhetstoppen finns Microsoft-grundaren Bill Gates. Han har så mycket pengar att om han köpte en splitter ny Ferrari om dagen skulle det ta 947 år innan pengarna tog slut. Det ger en illustration vilka enorma förmögenheter som ansamlas däruppe samtidigt som hälften av jordens befolkning i botten äger i snitt endast 9 000 kronor. Och de allra fattigaste, 20 procenten av världsbefolkningen, äger en ynka tiokrona.
När Robert Höglund, talesperson för organisationen Oxfam i Sverige, tar del av siffrorna blir han bedrövad men inte förvånad.
– Det är oroväckande att man inte vidtagit åtgärderna efter finanskrisen för vända utvecklingen. Det här är inget som kommer ordnas av sig självt utan kraftiga politiska åtgärder, säger han.
FN-mål kan missas
Trots att Bill Gates skänkt bort stora summor har hans förmögenhet vuxit med 25 miljarder på ett decennium.
– Det fungerar som ett självspelande piano. De rikaste äger finansiella tillgångar som kan ge mångdubbelt högre avkastning än vad vanliga löntagare kan få på sitt sparkapital, säger Robert Höglund.
Med ökad ekonomisk ojämlikhet följer social oro och världen kommer inte att kunna nå FN-målet om att utrota extrem fattigdom till 2030, menar Robert Höglund.
– Världsbanken har prognostiserat att med nuvarande tillväxttakt i den globala ekonomin måste de fattigastes inkomster öka mycket snabbare än övrigas för att målet ska nås. Enbart tillväxt räcker alltså inte, det krävs en minskad ojämlikhet också, säger han.
Global förmögenhetsskatt
Sverige följer världsutvecklingen mot ökad ojämlikhet om än från en låg nivå. Men sedan vi avskaffade förmögenhetsskatten 2007 vet ingen säkert hur tillgångarna är fördelade i landet. En studie från Handelshögskolan som baseras på uppskattningar visar att klyftan har ökat sedan finanskrisen 2008. Svenskarna med stora tillgångar har dragit ifrån medan de i botten har blivit mer skuldsatta.
För att bromsa utvecklingen i Sverige och världen vill Oxfam se krafttag mot skatteparadis.
– De måste stängas och pengarna beskattas. En lösning kan också vara en global förmögenhetsskatt. Och det måste bli ett slut på ländernas race mot botten gällande bolagsskatter. Där behövs ett internationellt samarbete så länderna kommer överens om en rimlig nivå.