Dilma Rousseff popularitet har fallit snabbt under senare år, bland annat efter korruptionshärvan i Petrobras som rör mutor i mångmiljardklassen.
Söndagens omröstning i parlamentets underhus, deputeradekammaren, handlade om president Dilma Rousseff ska ställas inför riksrätt.
Dilma Rousseff anklagas för att ha mörkat underskott i statsbudgeten genom att föra över pengar från landets statliga banker. Men grunden för det växande missnöjet i Brasilien är den jäsande Petrobras-skandalen. Den handlar bland annat om en kartell av byggföretag som gjorde hemliga utbetalningar till Petrobras direktörer för att få lukrativa kontrakt. Härvan har tvingat företagets ledning att avgå, försvagat landets ekonomi, men också skadat president Dilma Rousseff, som var styrelseordförande i oljebolaget tunder tiden då bestickningen pågick.
Enorm uppmärksamhet
Dilma Rousseffs motståndare behövde två tredjedelars majoritet, 342 av 513 ledamöters röster, för att skicka fallet vidare till en avgörande omröstning i senaten.
Siffran nåddes efter fem timmars debatt och omröstning i kongressen.
Omröstningen direktsändes i brasiliansk tv och runt om i Brasilien hölls demonstrationer för och emot Rousseff.
Där krävs nu en enkel majoritet, i en omröstning som väntas kunna hållas i maj, för att besluta att fallet tas vidare till en slutlig riksrätt. Om så blir fallet har senaten 180 dagar på sig att genomföra rättegången. Under tiden stängs Rousseff av och vicepresidenten Michel Temer träder in som tillfällig president.