På en husvägg i östra Budapest sitter ett arresteringsfoto föreställande tre kriminella män. De har namnskyltar i händerna och under bilden finns texten ”Förtjänar inte en till chans!”.
Men de tre männen är egentligen inte alls kriminella, utan ledare för center-vänsteralliansen Kormányváltás (Regeringsskifte) – och regeringens huvudsakliga utmanare. Bilden har ingått i en smutskastningskampanj som har bedrivits på hundratals anslagstavlor och reklampelare över landet under årets första månader. Bakom kampanjen står ”tankesmedjan” CÖF som har intima band till regeringspartiet Fidesz.
– De säger vad de vill om oss. Men vi kan inte svara med en egen bild, för de flesta anslagstavlor är i händerna på Fidesz. De ägs av oligarker allierade med dem, som inte ger oss utrymme, säger Áron Tanos, ledare i ett av Budapests distrikt för vänsterpartiet Együtt 2014 som ingår i alliansen.
Den 6 april går Ungern till parlamentsval. Landets utveckling har fått stor uppmärksamhet sedan 2010, när det nationalistisk-konservativa partiet Fidesz vann en två tredjedels supermajoritet. Med sin stora makt har partiet egenhändigt skapat över 850 nya lagar samt en ny konstitution och både politiken och regeringen har kritiserats som odemokratisk. Många ser det kommande valet som ödesdigert för framtiden.
Regeringen kontrollerar medierna
I valrörelsen har oppositionen aktivt förhindrats att nå ut till befolkningen. Medierna kontrolleras idag till stor del av regeringen via de partilojala oligarker som äger dem. Nyheterna vinklas därefter och journalister utövar självcensur. Samtidigt har en ny lag kraftigt begränsat utrymmet i tv, där endast 600 minuters partireklam tillåtits i public service under hela valrörelsen. Anledningen är att kommersiella stationer har förbjudits från ta betalt för att visa partireklam. Framförallt är det därför bara premiärminister Viktor Orbán som synts i tv i regeringens egen reklamfilm.
– Vi i oppositionen har haft en kampanj, men varit helt beroende av att försöka bygga den på en egen gräsrotsrörelse. Vi har inte kunnat använda medierna, berättar Áron Tanos.
Men andra möjligheter att sprida budskap har också inskränkts. Partier får inte längre ringa upp människor som inte själva meddelat intresse. Väljarna har informerats om hur de kan göra för att slippa få valmaterial i brevlådan. Utomhus har politiska budskap – inklusive valaffischer – förbjudits i närheten av alla bilvägar. Och i huvudstaden är politiska affischer otillåtna på metrostationer, i tunnlar, på broar, träd, elstolpar och nästan alla torg och offentliga mötesytor. Men förbuden gäller inte civila organisationer, vilket förklarar hur CÖF kunnat ha sin enkelriktade smutskastningskampanj av oppositionen.
Statsvetaren Andreas Bågenholm vid Göteborgs universitet är specialiserad på Östeuropa, och han menar att Fidesz auktoritära drag drabbat oppositionen på ett särskilt allvarligt sätt.
– Här balanserar man på en fin gräns. Det är väldigt subtilt, inte tydliga regler som förbjuder oppositionen, men vi ser konsekvenserna av det. Det är oerhört oroväckande.
Samtidigt ser Fidesz ut att för det mesta ännu spela på den demokratiska planhalvan, menar Andreas Bågenholm. Partiet genomför många och kontroversiella förändringar, men enligt spelregler de har rätt till.
En av omvärldens mest kända kritiker, Ungernexperten professor Kim Lane Scheppele vid Princeton University, menar dock att Fidesz i själva verket sett till att de inte kan förlora makten. Genom att ha ritat om valkretsarna behöver de idag bara 50 procent av rösterna för en ny två tredjedels supermajoritet. Vice versa behöver vänstern sex procent fler röster för att överhuvudtaget vinna. Fideszsympatiska minoritetsungrare i grannländerna har getts rösträtt, men oppositionen har inte fått ta del av röstlängderna. Dessutom har ett i Europa unikt system med bonusröster åt segraren införts.
Tillsammans med partireklamförbuden gör detta att valet är riggat, och Ungern är inte längre en demokrati, menar Scheppele.
– Fast samtidigt är Ungern med i EU, och det finns en gräns för hur långt en regering kan inskränka demokratiska fri- och rättigheter för att säkra sin egen makt, menar Andreas Bågenholm.
Samtidigt har åtskilliga protester som redan kommit från EU-håll bromsats eftersom inte alla tycker utvecklingen är dålig.
Kan påverka hela Europa
I lördags den 29 mars hade Fidesz sitt största massmöte inför valet. Där talade premiärminister Orbán, liksom Europeiska Folkpartiets (EPP) ordförande Joseph Daul. EPP är EU-parlamentets största parti och konservativa grupp, där utöver Fidesz även M och KD ingår.
– Det är anmärkningsvärt att öppet ställa sig bakom ett parti som fått så mycket intern EU-kritik. Det är en fjäder i hatten för Fidesz, säger Andreas Bågenholm.
Oppositionen i Kormányváltás har sagt att valet kommer att innehålla stora inslag av fusk, och inte vara rättvist. I söndags samlades upp emot 80 000 människor i protest mot regeringen när oppositionsledarna höll tal i Budapest. Ungerns demokrati och frihet kommer inte att överges till förmån för Orbán eller hans parti, förklarade oppositionsledaren Ferenc Gyurcsany.
Utkomsten av valet den 6 april påverkar hela Europa, menar Áron Tanos.
– Hur Fidesz byggt upp lagarna och sin makt kan kopieras och påverka fler länder. Ungern kan bli en handbok i hur man smidigt bygger upp en diktatur.