– Jag är chockad över avtalet, det är ett hugg i ryggen mot de eritreaner som är offer för förtrycket, säger Tsegehans Weldeslassie. Han har nyligen flytt från Eritrea till Italien och arbetar inom demokratiorganisationen Eritrean Youth for Change.
Ska stoppa människosmuggling
Det var vid ett möte i Rom den 28 november som Sverige och övriga EU-länder skrev under en deklaration för att starta samarbetet ”Initiativet avseende migrationsvägarna mellan Afrikas horn och EU”.
Samarbetet, som även kallas Khartoumprocessen, omfattar de 28 EU-länderna och nio afrikanska stater, däribland Eritrea. Det uttalade syftet är att stoppa människosmuggling och människohandel från Afrikas Horn till EU. I Khartoum-processen ingår bland annat att EU och länderna på Afrikas horn utvecklar ett samarbete med informationsutbyte och förebyggande åtgärder för att stoppa ”irreguljär migration och kriminella nätverk”. Eritreaner är en av de största flyktinggrupperna som söker sig till Europa.
– Orsaken är den brutala diktaturen, säger Tsegehans Weldeslassie till Dagens ETC.
– Men istället för att arbeta för demokrati och att hjälpa de eritreanska flyktingar som går igenom ett helvete för att fly till Europa väljer EU att samarbeta med förövarna för att hålla migrationssiffrorna nere.
Tortyr, godtyckliga gripanden och obefintlig yttrandefrihet är vardagen i Eritrea, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch. Ett känt exempel är den svensk- eritreanske journalisten Dawit Isaak som har suttit fängslad i Eritrea i 13 år utan rättegång. Hans enda brott: att ha skrivit kritiskt om regimen. Fria val har inte hållits sedan landet blev självständigt 1993 och all opposition mot diktatorn Isaias Afewerki är förbjuden. Enligt en FN-rapport från 2012 är militärregimen en del av det problem med människosmuggling som Khartoum-processen ska bekämpa. I rapporten beskrivs hur namngivna generaler i Eritreas armé har lierat sig med kidnappare i Sinai och tjänar mångmiljonbelopp på människosmuggling och kidnappning av flyktingar.
– Nu använder den eritreanska regimen samarbetet med EU för att förstärka förtrycket och propagandan, säger Tsegehans Weldeslassie. Han ser flera negativa konsekvenser av Khartoum-processen för det eritreanska folket:
– Att EU samarbetar med Eritreas regim legitimerar förtrycket i landet. Om avtalet innebär finansiell hjälp till Eritrea stärker det diktatorn och förlänger folkets lidande. Det enda sättet att hejda migrationsflödet från Eritrea är att byta regim i landet.
Del av ”fästning Europa”
Dagens ETC har utan framgång sökt justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) som är ansvarig för att Sverige skrivit under avtalet. Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk är starkt kritisk till att Sverige har skrivit under. Hon menar att samarbetet inte i första hand handlar om att komma åt människosmuggling, utan för EU:s del om att slippa ta emot flyktingar och för Eritrea om att behålla sina invånare inom landets gränser.
– Det här ger regimen fler verktyg för att utöva förtryck. Det står tydligt i deklarationen att syftet är att utveckla samarbetet med att skicka tillbaka flyktingar till sina hemländer. Hela den här processen är en byggsten i ”fästning Europa”, säger Malin Björk.
Visade uppskattning
I ett tal på konferensen i Rom visade Eritreas utrikesminister Osman Saleh uppskattning för EU-ländernas samarbete, enligt den eritreanska nyhetssajten Tesfa News:
– Jag vill tacka alla närvarande och försäkra er om att ni kommer att finna att Eritrea är en effektiv och mycket konstruktiv partner.