Besättningen har de tagit med sig till den israeliska hamnstaden Ashdod. Vad som kommer att hända med dem nu är fortfarande oklart. Likaså hur själva bordningen har gått till.
– Än vet vi inget om tillståndet för besättningen, men vi hoppas förstås att ingen är skadad. Men det klart att det känns lite oroligt. Även om ingen har blivit dödad finns risken att de blir ganska illa behandlade. Så var det 2012 till exempel, säger Ann Ighe, talesperson för Ship to Gaza.
Hon är själv kvar i Sverige, men har hela tiden haft tät kontakt med besättningen. Sedan i söndags kväll har hon dock inte hört något från dem. Då berättade de att tre israeliska militärfartyg närmade sig. Troligen hade Ship to Gaza förföljts längre än så.
Under lördagen skrev författaren och Dagens ETC:s ledarskribent Kajsa Ekis Ekman på sin Facebook-sida: ”Vi är mitt på Medelhavet, har passerat Cypern. En båt som inte syns på radarn har förföljt oss de senaste dagarna.” Att de israeliska styrkorna till slut bordade Ship to Gaza kom därför inte som någon överraskning.
– Vi är inte förvånade över att Israel har kapat båten, det har de sagt att de ska göra, och historien har visat att det är så de brukar agera. Men samtidigt, bordningen sker nästan 100 sjömil utanför vad som borde vara palestinskt territorialvatten, på internationellt vatten, säger Ann Ighe.
Hon hoppas nu att den svenska regeringen agerar. Att Sverige har erkänt Palestina tycker hon talar för att regeringen agerar mer kraftfullt än de har gjort tidigare.
– Eftersom vi har erkänt Palestina borde det innebära att vi som land också bör hävda deras rätt till eget territorialvatten. Båten hade inte kurs mot Israel, den hade kurs mot palestinskt vatten, säger hon.
Även Hans Linde, Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson, hoppas på ett agerande från regeringen nu.
– Jag tycker det är djupt provocerande att Israel än en gång stoppar den humanitära transporten Ship to Gaza. Regeringen borde kräva att den israeliska regeringen omedelbart släpper besättningen och att lasten faktiskt når fram till Gaza. Det är större förväntningar på den svenska regeringen nu när Palestina faktiskt är erkänt, och det talar för att Sverige bör vara tydligare i den här frågan, säger han.
Karin Annebäck
Christian Egefur