Läs också: Vad har du för erfarenheter av p-piller eller andra preventivmedel?
Enligt professorn Malcolm Potts är det mer naturligt att tillföra kroppen hormoner än att undvika dem.
– Vi måste ha en mer evolutionär syn på preventivmedel, säger Malcolm Potts, gynekolog och professor på institutionen för folkhälsa på University of California i Berkeley.
Att kvinnor i dag väljer bort hormonella preventivmedel för att det känns onaturligt bygger på en missuppfattning, menar Potts. Istället borde vi tillföra hormoner, för att vår kropp ska kunna hänga med i vår moderna livsstil.
– Evolutionen är en långsam process. Våra kroppar är anpassade efter en stenålderslivsstil, säger Potts. Då kom kvinnor i puberteten vid ungefär 18 års ålder och började få barn kort efter det. Sedan ammade de i upp till fyra-fem år, innan de fick nästa barn.
Under åren av graviditeter och amning hade kvinnan ingen ägglossning och därmed ingen mens. Totalt fick hon kanske 40-50 menstruationer fram till klimakteriet, enligt Potts uppskattningar. I dag är den siffran 300-400.
– Vid varje ägglossning sker celldelningar i kroppen, säger Potts. Ju fler gånger det sker, desto större är risken att någon av de celldelningarna orsakar cancer.
Vill göra pillren receptfria
Potts har forskat kring preventivmedel sedan 1960-talet. Nu är han en av grundarna till bolaget Pelagius, vars mål är att göra p-piller receptfria i USA. Pelagius har köpt ett patent på ett p-piller som hade fasats ut av ett större läkemedelsbolag och hoppas nu få det godkänt av amerikanska läkemedelsverket, FDA, som receptfritt läkemedel.
Anledningarna till Pelagius p-pillerköp är flera. Dels handlar det om att motverka ofrivilliga graviditeter. I USA är tillgång till säkra aborter ingen självklarhet. Texas, landets näst mest folkrika stat, har i dag bara 10 abortkliniker efter att en lag som försvårar klinikernas verksamhet trädde i kraft 2013. Utöver det vill Pelagius att det ska bli lättare för kvinnor att styra över sitt sexliv, utan att behöva gå till en mottagning och få ett recept utskrivet. För just den saken fungerar egentligen vilket preventivmedel som helst, och Malcolm Potts utesluter inte att man använder flera olika sorters preventivmedel under sitt liv. Men för den tredje orsaken till Pelagius och Potts mission, att motverka livmoder- och äggstockscancer, är det avgörande att det preventivmedel en kvinna väljer innehåller hormoner.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Läs också: Vad har du för erfarenheter av p-piller eller andra preventivmedel?
Kontroversiellt
Att p-piller minskar risken för cancer har fått allt starkare vetenskapligt stöd de senaste åren. Enligt David Grossman, även han forskare University of California, minskar risken för livmoder- och äggstockscancer för kvinnor om de äter p-piller i bara fyra-fem år.
Vid sidan av sin forskning är Daniel Grossman praktiserande gynekolog. Flera av hans patienter har klagat på biverkningar av sina p-piller, såsom humörsvängningar och nedstämdhet. Men det är svårt att säga vad som verkligen beror på preventivmedlen i sig, menar han.
– I dag är hormondoserna så pass låga att de flesta inte borde uppleva några större biverkningar, säger Grossman. Vad jag vet har man inte gjort några större studier på hur p-piller påverkar humöret.
Precis en sådan studie är på väg från svenska universitet. I tre månader har 340 svenska kvinnor i fyra olika städer deltagit i studien, vars resultat kommer att offentliggöras inom kort. Forskningsledare för studien är Angelica Lindén Hirschberg på Karolinska institutet. Precis som Grossman har hon haft patienter som upplevt negativa biverkningar av sina p-piller. ”Men faktum är att vi vet väldigt lite om det. Vi har få vetenskapliga bevis för att det är så”, sa hon till Läkemedelvärlden.se från 2012.
Ämnet är inte fritt från kontrovers. Marie Bixo, forskare i Umeå som påbörjat en liknande studie som den på Karolinska, intervjuades 2014 i ett SVT-inslag under rubriken “Forskare vill slå hål på p-pillermyt”. När Bixo föreslog att en del av de negativa biverkningar som kvinnor upplever av sina p-piller kanske inte alls har med pillren att göra, kände många kvinnor att deras erfarenheter förminskades. Bixo svarade på kritiken med att understryka att hon och forskarkollegorna skulle vara öppna för alla sorters resultat–oavsett vad de visade.
Hormonfritt vanligare
På Sveriges ungdomsmottagningar syns den ökade skepsisen mot p-piller och andra hormonella preventivmetoder. Enligt RFSU:s Sverigebarometer 2015 är det allt fler som frågar efter hormonfria alternativ, som kopparspiral, medan utskrivningen av p-piller minskar. Detta trots att sambandet aldrig bevisats i vetenskapliga tester. Det skrala vetenskapliga underlaget är enligt Berkeleyprofessorn Malcolm Potts delvis läkemedelsföretagens fel. De hade till exempel kunnat tillsätta testestoron för att inte riskera minskad sexlust, men den processen har ansetts för dyr.
Vad gäller humörförändringar vill Potts inte kalla kvinnors upplevelser för osanna, men han hänvisar till de forskare som tog fram p-pillret för femtio år sedan. De gjorde tester med en grupp kvinnor som åt pillret och en placebogrupp. Båda hade likartade problem.
– Placeboeffekten är väldigt stark. Samtidigt, mår man dåligt så gör man det. Men när kvinnor säger att de inte vill äta p-piller för att det är onaturligt blir jag bedrövad. Det handlar om kroppens egna ämnen, som behövs för att väga upp för vår moderna livsstil, säger han.