BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Den ungerska valmyndigheten har meddelat att 43,9 procent av de röstberättigade medborgarna hade deltagit. Nästan fyra procent av dessa hörsammade uppmaningar från oppositionen och förstörde medvetet sina röstsedlar, så att de blev ogiltiga. Det drog ner deltagandet till 40 procent. Enligt ungersk lag måste deltagandet vara minst 50 procent plus en röst, för att en folkomröstning ska vara giltig.
Utropade seger
Det låga valdeltagandet hindrade dock inte regeringen, som hade samma uppgifter, från att ändå utropa en seger på söndagskvällen – eftersom 98 procent av alla de som röstat sa nej till kvotflyktingar.
– Tydligheten i budskapet är alltid det viktigaste. Vi anser att resultatet ger ett mandat åt den ungerska regeringen att fortsätta. Resultatet är bindande både politiskt och lagligt, sa regeringens talesperson Zoltán Kovács till oss utländska journalister på regeringens valvaka, en halvtimme efter att röstningslokalerna hade stängt.
Det var regeringen Orbán som själv höjde taket från 25 till 50 procents deltagande för att folkomröstningar ska vara giltiga, i en lagändring 2011. Nu valde regeringen att bortse från detta, trots att det strider mot landets lag och att regeringsrepresentanter själva talat mycket om tröskeln under veckorna inför omröstningen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det här är en tydlig seger för demokratin. Ett tydligt budskap från det ungerska folket om att Bryssel måste lyssna på dem, sa Zoltán Kovács.
Men hur kan den ungerska regeringen anse sig ha fått ett mandat av folket, när för få har deltagit rent juridiskt, undrade den utländska presskåren?
– Över tre miljoner människor röstade för ett nej, det går inte att blunda för. Det här är den mest demokratiska formen av politik.
Har kostat 300 miljoner
Regeringens omröstning samt dess separata informationskampanj med broschyrer, annonser och vägskyltar som uppmanat folket att rösta nej till flyktingmottagande, har totalt kostat nära 300 miljoner kronor från skattemedel. Enligt ungerska källor är det dyrare än något annat, tidigare kampanjarbete i samband med val.
Flera analytiker har menat att Viktor Orbán därför förberedde sig på att betrakta röstningsresultatet som giltigt oavsett utkomst, för att inte behöva tappa ansiktet. Redan på söndagsmorgonen när han själv röstade sa han att regeringen skulle göra omröstningens fråga om att stoppa flyktingar till lag, oavsett vad ungrarna själva skulle rösta.
– Vi står inför den viktigaste frågan på åratal. Det handlar om Ungerns framtid, om vilka vi vill leva med, vilken som ska vara vår kultur, vår livsstil och om våra kristna rötter, sa Viktor Orbán sedan i ett segertal på kvällen, framför ett pressuppbåd och ett stort antal partimedlemmar.
Egentligen är omröstningsresultatet det första, riktiga nederlaget för regeringen Orbán och dess politik, som tidigare alltid haft ett stort väljarstöd. Men regeringen har visat att de fortsätter på sin linje oavsett vad EU, eller lagar som de själva skapat, säger.
Regeringens kampanj som beskrivit flyktingar som illegala, terrorister och oförmögna att integreras i samhället, har sannolikt lett till en ökad främlingsfientlighet hos fler ungrare. Utvecklingen i landet är också viktig för resten av Europa, genom att Orbán är den förste ledaren i ett EU-land som förmått genomföra en folkomröstning om den känsliga flyktingfrågan. Ungerns flyktingfientliga politik kan därför ge vatten på kvarnen för ett flertal andra högerpartier på ytterkanten i Europa.