– Ju mer den ekonomiska krisen förvärras, desto fler kommer att protestera, menar Andrés Rivarola Puntigliano, föreståndare på Nordiska Latinamerikainstitutet vid Stockholms universitet.
Brist på mat
Protesterna har även växt i Chile där man också blivit av med två hälsoministrar, men inom endast en veckas tid. Efter Brasilien har landet högst antal dödsfall i covid-19 i relation till befolkningsstorleken och högst antal bekräftat smittade.
– Dödstalet har ökat väldigt mycket de senaste veckorna i Chile och extremt mycket de senaste dagarna. Chile har generellt sett stabila institutioner men en bristande sjukvård, vilket kan ha påverkat situationen där, säger han.
Flera nyinkomna rapporter pekar nu också på att hunger är ett växande problem i Latinamerika.
– De visat att det är brist på mat i flera länder vilket kommer skapa ytterligare spänningar, säger Andrés Rivarola Puntigliano.
Opålitlig data
Flera länder i Latinamerika har kritiserats för att inte förse allmänheten med tillförlitlig data om smittade och döda i coronapandemin. I Nicaragua är de officiella siffrorna totalt 55 dödsfall, något som är starkt ifrågasatt av läkare och experter i landet – vilket i flera fall lett till att de avskedats.
– Den stora kritik som förts från oppositionen i landet urholkar regeringens legitimitet, menar Andés Rivarola Puntigliano.
I Venezuela har endast 25 personer avlidit i covid-19, enligt officiella siffror.
– Venezuelas problem är bortom pandemin. De befinner sig i en kritisk socioekonomisk situation. Statsapparaten har stora problem att fungera så det är svårt att inte vara kritisk till de rapporter som kommer från landet, säger Andés Rivarola Puntigliano.
Situationen utnyttjas
Man har i flera länder sett exempel på hur makthavare under coronapandemin passat på att införa stora politiska förändringar eller på andra sätt använt tiden när världen tittar åt ett annat håll till något som ger dem fördelar.
Andés Rivarola Puntigliano pekar ut Guatemala som ett sådant fall.
– Presidenten Alejandro Giammattei har stramat åt säkerhetspolitiken och har tilltagit kraftiga åtgärder för att skapa repression mot knarkkarteller i landet, även om man kan tycka att det är bra är det på bekostnad av en rättsstat. Han har också kritiserats för olika övertramp mot mänskliga rättigheter.
“Amazonas hårt drabbat”
Latinamerikaexperten pekar också på att det finns stora skuggsidor i regionen där bland annat våld mot kvinnor har varit en tydlig rapporterad effekt av pandemin.
– Det har varit mest i Mexiko, men man har även hört en del från Colombia där problemen kanske har förvärrats genom en lång karantän.
– Sedan är indianbefolkningen i Amazonas hårt drabbade. Det har hörts höga varningsrop därifrån, de har drabbats av virus ända sedan kolonialtiden, det är en väldigt sårbar grupp och får inte det stöd eller uppmärksamhet de borde få.