Läs också: De rikas samhällsfarliga verksamhet
Mossack Fonseca är en panamansk advokatbyrå som under 40 år har hjälpt rika människor att smita undan skatt genom att sätta upp brevlådeföretag i skatteparadis. Det avslöjar 11,5 miljoner läckta dokument som ICIJ, en internationell organisation för grävande journalister, tagit del av. I Sverige har SVT:s redaktion för Uppdrag granskning varit med och gått igenom materialet.
Dokumenten visar att personer kopplade till Vladimir Putin, Lionel Messi och Jackie Chan är några av kunderna i de 214 488 företag som advokatbyrån har byggt upp. Dessutom framgår att den svenska storbanken Nordea har samarbetat med Mossack Fonseca, och genom sitt kontor i Luxemburg hjälpt sina förmögna kunder att skapa brevlådeföretag så att dessa har kunnat slippa skatt.
Sandro Scocco, chefsekonom på Arena idé, skrev i december förra året en text på Dagens Arena och varnade för att bara sex procent av skattebrottsligheten avslöjas.
– Jag är inte ett dugg förvånad. Vi har ett system som gör det väldigt enkelt och för mig är det ett politiskt problem. Det finns rika personer med högervärderingar, som inte delar synen på skatt och välfärd, och ett lättillgängligt system som innebär att de inte behöver bidra till det. Det är inte jättechockande att de använder sig av det systemet då.
Det har vidtagits åtgärder för att stoppa skattefusket, bland annat genom ett spardirektiv som har gjort att det blivit dyrare att placera pengar utomlands. Det har fått bort de ”smårika” från skatteparadis-marknaden. Men inte de med riktigt stora förmögenheter.
– De som har riktigt stora förmögenheter har inga problem att ordna den expertis de behöver för att konstruera skattesmitningkonstruktioner. Åtgärderna har lett till en marginell neddragning av antalet personer som använder sig av skatteparadis, men en ökning av volymen å andra sidan.
Vad kan man göra åt det då?
– Det är inga problem att utplåna skatteparadisen imorgon om vi har lust med det, den som säger något annat pratar nonsens. Problemet är att det saknas politisk vilja och det är främst i USA och Storbritannien det saknas. De blockerar åtgärdsförslagen och det beror dels på att de har en stor förmögenhetskoncentration där. Dels kan man bara titta på aktörerna som bestämmer. I presidentracet nu är det Wall street, bröderna Koch och Donald Trump. Det är klart att de inte har ett intresse av att ändra på detta.