18 år. Så lång tid har gått sedan klädkedjan H&M först lovade att arbetare som syr kläder åt företaget ska få anständiga villkor. Men ännu pågår missförhållanden på Hung Wah-fabriken, en av dem som levererar kläder åt H&M.
Mutor för att få jobb
Arbetsveckan är 60 timmar lång, arbetare svimmar, för att få jobb måste man ta till mutor, sjuklön får man bara mot uppvisande av intyg, men ett sådant kostar uppåt 1 700 kronor. Och listan bara fortsätter.
– Givetvis finns det utmaningar, men vi för hellre en dialog med och stöttar leverantörer där vi upptäcker problem än att direkt avsluta relationen, något som annars inte bara skulle drabba leverantören utan även de anställda. Om en leverantör inte lyckas förbättra sig överväger vi alltid att ta beslut om att avsluta affärsrelationen, säger Ulrika Isaksson vid H&M:s kommunikationsavdelning.
”Måste betala lagstadgad lön”
Några direkta kommentarer på de missförhållanden Dagens ETC:s reporter berättar om (se föregående uppslag) får vi inte. Däremot en upprepning av företagets goda intentioner, åtminstone avseende lönerna.
– När det gäller minimilöner så måste alla våra leverantörer betala minst lagstadgad minimilön. De allra flesta textilarbetare har dock en högre lön. I Kambodja är exempelvis minimilönen 128 USD (motsvarande cirka 1 100 kronor), medan medellönen för arbetare på fabriker som levererar produkter åt H&M är 147 USD (cirka 1 300 kronor), skriver Ulrika Isaksson per mejl till Dagens ETC.
Även om H&M undviker att svara på de flesta av våra frågor lovar Ulrika Isaksson samtidigt att gå vidare med uppgifterna.
– Vi kommer att undersöka de uppgifter som ni lämnar angående en fabrik som levererar produkter till bland annat H&M.