BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Förlagan till dockan befinner sig möjligtvis i sitt hem i Chappaqua en timme norr om New York men mer troligt är att hon skakar hundratals händer och tar selfies med väljare i New Jersey eller Kalifornien, de två viktigaste kvarvarande delstaterna i det demokratiska primärvalet.
Har varit klart sedan 2009
I april förra året tillkännagav Hillary Clinton att hon åter skulle ge sig in i kampen för att bli USA:s nästa president. De förvånade utropen uteblev. Spekulationer om Hillary Clintons comeback började redan för åtta år sedan, direkt efter primärvalsförlusten mot Illinois-senatorn Barack Obama.
– Många har vetat ända sedan 2009 att Hillary Clinton är den självklara kandidaten i årets val. Det har hållit tillbaka andra från att ställa upp, säger Martin Gelin, New York-baserad journalist och författare.
Vi ses i hans hemkvarter, några minuter från den Hillary-vänliga inredningsaffären. Marin Gelin har bott i USA sedan 2001. Han har skrivit två böcker om amerikansk politik och i dagarna släpps nummer tre, Den längsta kampen. Hillary Clinton är bokens röda tråd men det är inte en biografi, förklarar Martin Gelin.
– Det finns redan många böcker om Hillary Clinton och hennes liv. Jag ville istället berätta om det som händer i USA just nu och om det som hänt sedan hon ställde upp förra gången. En ny vänsterrörelse har tagit form och feminismen har blivit mainstream på ett sätt som den inte var 2008.
Engagerad i kvinnors rättigheter
Martin Gelin gör nedslag i Hillary Clintons liv för att se hur hon ställt sig i olika frågor under sin politiska karriär, bland annat under åren som first lady då demokraterna gjorde en ordentlig högersväng. I dag är hennes plattform vänsterpolitisk med fokus på ekonomiska rättvisefrågor. Hon är en pragmatiker, slår Martin Gelin fast, en politiker som både format sin samtid och låtit den forma henne. Hon har gjort cyniska, opportunistiska val, som när hon röstade för Irakkriget, men hon har också konsekvent engagerat sig i jämlikhetsfrågor, inte minst kvinnors rättigheter.
Den längsta kampen är en möjlighet att möta ”Hillarys folk”. Här finns collegestudenten Chanel Silva från Texas som studerar på Hillary Clintons tidigare universitet och jobbar ihärdigt för att få sin förebild vald. Här finns aborträttsaktivisten Sarah Weddington, jurist i det uppmärksammade rättsfallet Roe vs Wade 1974, som fortfarande strider för kvinnors rätt att välja. Och många, många andra.
– Hillary Clintons väljare har försvunnit ur valrapporteringen. Det finns ingen sammanhängande berättelse om hennes rörelse som mest består av äldre kvinnor som inte är lika citatvänliga som Donald Trumps väljare. Det är svårare att göra en exotisk skildring av en sjuksköterska som vill ha billigare college till sina barn än en galen rasist.
Under primärvalskampanjerna har Donald Trump anklagat Hillary Clinton för många olika saker, bland annat för att spela ut kvinnokortet. ”Tja, om att kämpa för kvinnors sjukvård och betald föräldraledighet är att spela ut det kortet – deal me in”, blev hennes svar.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Sedan dess har Hillary Clintons väljare, i utbyte mot en liten kampanjdonation, kunnat få sitt eget fysiska ”kvinnokort”.
Att Hillary Clinton kan bli USA:s första kvinnliga president har förstås ett enormt symbolvärde. Läget var detsamma under kampanjen 2008 men då var strategin en annan.
– Då (2008) såg man det som en svaghet att hon var en kvinna och försökte tona ner och kompensera för det. Nu ses det som en styrka som man försöker dra nytta av. Det speglar en förändring i kulturen och väljarkåren där feministisk retorik har blivit ett sätt att vinna val på istället för att förlora dem, säger Martin Gelin.
Att Hillary Clinton – före detta utrikesminister, senator och first lady – är den på papperet mest kvalificerade kandidaten råder det inget tvivel om. Men cv:n vinner inga val. Samma dag som intervjun äger rum har New York Times kolumnist David Brooks ställt frågan: Varför är Hillary Clinton så illa omtyckt? Hans eget svar: Hon är en arbetsnarkoman utan fritidsintressen. Hon utstrålar allt för mycket professionalism och alla delar av hennes liv, inklusive man och vänner, verkar kopplade till karriären.
– De tycker inte att hon spelar tillräckligt mycket golf, säger Martin Gelin med en suck.
– Hillary Clinton är alltid tio gånger mer pålästa än alla andra. Hennes kampanj har de mest detaljerade lagförslagen i varje fråga, hon är superkonkret och välformulerad. Och sen vill medierna att hon ska hålla på med en sport eller ha en fritidssysselsättning.
Hård ton mellan demokraterna
Bernie Sanders håller sig fortfarande kvar, även om Hillary Clinton leder både i antal delegater och rena röster. Tonen är ofta hård och inte det minsta hjärtlig mellan de två kandidaternas trupper på nätet. Hos en del av Bernie Sanders supportrar känner Martin Gelin igen något som han mött hos ett stort antal konservativa män under sina resor över USA.
– Det är ett hat mot Hillary Clinton som inte är grundat i sakpolitik. Det finns jättemycket sexism i Bernie Sanders rörelse, det var mitt första intryck från ett kampanjmöte förra sommaren. Jag tycker att det är toppen att Bernie Sanders finns och ruskar om systemet men han har också väckt liv i något djupt ohälsosamt. Vänstern har alltid innehållit en massa misogyna gubbar, de har enats nu.